Čitaj mi!

Robert de Niro insistirao da tokom scena ruskog ruleta u pištolju bude pravi metak

Tragedija koja se pre desetak dana desila na snimanju filma „Rđa“ pokrenula je brojne diskusije o korišćenju oružja u filmovima, a jedan od najbizarnijih slučajeva desio se na snimanju „Lovca na jelene“.

Kultni klasik koji je prikazao sve strahote i psihičke posledice rata u Vijetnamu ostaće upamćen i po tome što su mnoge mučne scene snimane u realnim uslovima da bi se dobilo na verodostojnosti.

Primera radi, glumci su zaista provodili vreme u potopljenim kavezima sa pacovima (iako Kristofer Voken ima patološki strah od njih), scene šamaranja potpuno su autentične, glumci su zaista skakali iz helikoptera u reku, a reditelj je ubedio Vokena da Robertu de Niru, bez njegovog znanja, zaista pljune u lice.

Ipak, scena o kojoj se ovih dana posebno priča, zbog tragedije na snimanju vesterna Rđa, jeste scena ruskog ruleta između De Nira i Džona Kazala.

De Niro je insistirao da se u revolver stavi pravi metak. Kazal je bez pogovora pristao, ali je, prema svedočenjima, „opsesivno“ proveravao pištolj pred svaki pokušaj snimanja da bude siguran da „živi“ metak nije sledeći na redu.

Lovac na jelene važi za jedan od najboljih ikad snimljenih filmova, hvaljen od kritičara i voljen od publike. Nominovan je za devet Oskara, a osvojio je 5 – za najbolji film, režiju, sporednu ulogu (Voken), zvuk i montažu.   

broj komentara 8 pošalji komentar
(nedelja, 07. nov 2021, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Tačno tako

Upravo tako film je remek delo i nema veze sa propagandom. Čak na početku prikazuje realno težak život aktera koji se kako se sećam rade j fabrici

(subota, 06. nov 2021, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

Plitkoumno razmisljanje

Reci da je Lovac na jelene precenjen film moze samo neko ko ili nije gledao film ili je filmska neznalica. Lepa sela, lepo gore je odlican film, ali potpuno drugaciji od ovoga i stoga su neuporedivi.

A komentator sto je rekao da film fura neku americku propagandu da se mi identifikujemo sa agresorima je tek omasio poentu, pa jos ga uporedio sa kaubojcima. Film govori o psihickim posledicama rata i tome da obican narod, bilo da su Amerikanci ili Vijetnamci, najvise ispastaju. Igrani film je dramatizacija, bas zato i jeste igrani film, a ne dokumentarac.

Ne znam zasto ljudi koji ne mogu objektivno da gledaju film se uopste nalaze pozvanim da ga komentarisu.

(subota, 06. nov 2021, 08:24) - anonymous [neregistrovani]

Svasta

Precenjen film. Lepa sela pet puta bolja.

(petak, 05. nov 2021, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

Dragan Uragan

I pacovi, i metak... jedino im istina fali!

(petak, 05. nov 2021, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

Promašio temu

Film je tehnički odlično uradjen, medjutim reditelj je potpuno promašio temu, kao i mnogi vester filmovi. Reditelji pobrkaju ko je žrtva a ko agresor što dovodi gledaoce da žali agresora. Kada je film prvi put prikazan kod nas dobio je dosta pozitivnih kritika, a ujedno je bilo objavljeno da je Sovjetski savez odbio da prikazuje taj film. Sa ove distance, bili su u pravu.

(petak, 05. nov 2021, 18:38) - anonymous [neregistrovani]

e NIJE NEGO

E nije nego. Ko bi to dozvolio od reditelja

(petak, 05. nov 2021, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

Reko bih

Bolesno .

(petak, 05. nov 2021, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

Francuska sobarica

Cijenim De Nira ali u ovo ne vjerujem.