Читај ми!

Opština Gornji Milanovac domaćin projekta „Heroji Halijarda“

Snimanje filma o herojima istorijske misije Halijard i televizijske serije „Vazdušni most“, Radoš Bajić nastavlja na više lokacija u zapadnoj Srbiji, u Pranjanima i drugim selima gde se odigrala istorijska misija. Opština Gornji Milanovac dobila je status domaćina ovog projekta.

U Ljutovnici, kraj crkve brvnare, snimaće se neke scene filma Heroji Halijarda i serije Vazdušni most. Priča je inspirisana najvećom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Produkciono najkompleksiji i veoma važan projekat.

„Zato što je on praktično oslonjen na istorijski događaj koji je, to već znamo, preko sedam decenija bio ispod tepiha. A danas, hvala Gospodu Bogu, znači, možemo da govorimo o tom dobročinstvu, o tom herojstvu, o toj humanosti našeg naroda“, naglašava Radoš Bajić, autor projekta.

Prva etapa snimanja o herojstvu Srba, o spasavanju i evakuaciji više od pet stotina avijatičara iz Pranjana završena je na više lokacija, a snimanja u selima na obroncima Suvobora, doprineće autentičnosti ove ratne priče. Zato je i opština Gornji Milanovac dobila status domaćina projekta.

„Nama je veliko zadovoljstvo upravo iz razloga što su se ovi događaji o kojima govorimo, za koje se nije znalo, evo, skoro 80 godina, su se odigrali upravo na teritoriji opštine Gornji Milanovac, u Pranjanima i okolnim mestima, selima, gde ćemo snimati naš film Heroji Halijarda i seriju Vazdušni most od šest epizoda“, navodi Nedeljko Bajić, direktor filma Heroji Halijarda.

„Prvi put dobijamo priliku da srpski seljak bude istaknut kao neko ko je doprineo borbi za slobodu srpskog naroda. Meni je drago da su današnje generacije dobile tu mogućnost da to ovekoveče, da se za Gornji Milanovac čuje po mnogo čemu lepom, da se za naše ljude, iz pre svega pranjanskog kraja, čuje po hrabrosti“, napominje Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac.

Filmsko-televizijski projekat zasnovan je na istinitoj priči o hrabrim Srbima koji su u Drugom svetskom ratu spasili avijatičare. Sa Galovića polja uspostavljen je vazdušni most između Pranjana i Barija, a čitav kraj bio je sabirni centar. Meštani su ih krili, čuvali, hranili i potom pomagali jedinicama Draže Mihailovića da ih bezbedno pošalju u Italiju.

„Zbog toga mislim da je naš film Heroji Halijarda i TV serija Vazdušni most da su veoma, veoma važni. Zato što će oni poslati jednu sliku u svet o srpskom narodu koja je veoma dragocena. Da bi pokazali sebi i drugima da su Srbi narod sa dušom, sa srcem, sa emocijom, sa jednim, da tako kažem, istorijskim pamćenjem“, smatra Radoš Bajić autor projekta.

Više desetina domaćih i stranih glumaca i na stotine statista angažovano je na snimanju priče o istorijskoj misiji i velikom podvigu srpskog naroda. Premijera filma očekuje se 2023. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво