Читај ми!

Kako je pisana i iz čega je nastala „Beležnica profesora Miškovića”

Tokom vikenda na Prvom programu RTS-a, emitovaće se peta i šesta epizoda serije „Beležnica profesora Miškovića“. Serija ima dvanaest epizoda i nastala je na osnovu istoimenog romana Ratka Dmitrovića u koprodukciji Telekoma Srbije i RTS-a.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, autor serije Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiji, istakao je da je roman nastao iz „priča iz detinjstva, koje je slušao i koje su kroz vreme dobile nove oblike i sudarale sa sličnim pričama", koje su kasnije dobile sadržaj.

„Devedesetih godina sam se vratio u Beograd, bio sam dopisnik Politike iz Zagreba, i tada sam pokrenuo list Argument, sa pričama koje ulaze u sferu nadrealnog i onostranog. Tako je nastao roman, napisan pre 10, 12 godina. Imao sam potrebu da to napišem", rekao je Dmitrović.

Kaže da je, kada je došao na čelo kompanije Novosti, pokazao roman Neletu Karajliću. Pozvani su ljudi iz „Košutnjak filma“ i rečeno im je da postoji „gotov scenario“. Tako je nastala serija, rekao je Dmitrović.

„Ovo je nešto što nije Dosije iks, nije ni Tvin piks, ni karakondžule, to je sudar energija, sudar teorija, kojima je blizak Tesla. Energije kojima možemo da vladamo, a ne znamo, događaji koji su objašnjivi, logični, pa nisu", istakao je autor romana.

Dodaje da je politički novinar već četrdeset godina, ali da se „leči od toga bežeći u pisanje“.

Dmitrović takođe radi na dva romana i naglašava da je pripremljeno još sedam priča za novu sezonu Beležnice profesora Miškovića.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије