Читај ми!

Nikolina Friganović: Lik Mirjane u seriji „Branilac“ mi je bila ljubav na prvo čitanje

Prošlog utorka na prvom programu RTS-a počelo je emitovanje serije „Branilac“, u režiji Jelene Svetličić. Uzbudljiv serijal, rađen prema istinitim događajima opisanim u knjigama advokata Olivera Injca „Velike advokatske odbrane“ i Filota File „Branio sam na smrt osuđene“, kao i prema originalnim arhivskim predmetima advokata Veljka Guberine i Tome File, čine zapravo vanvremenske priče o ljudskim sudbinama i profesiji koja se temelji na zakletvi da brani čoveka, a ne delo koje je počinjeno.

U prvoj epizodi serije Branilac pod nazivom Tragedija jednog Kordunaša upoznali smo Mirjanu Đanković, koja sa suprugom živi naizgled miran i skladan život, sve dok se ne pojavi uspešni potporučnik Milovan Vujisić. Mirjanu Đanković tumači jedna od najboljih glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Nikolina Friganović, sa kojom je razgovor vodila Lidija Georgijev.

Kako ste Vi doživeli lik Mirjane Đanković koju tumačite u seriji Branilac?

– To je bila ljubav na prvo čitanje. Kada sam pogledala scenario i kada sam ga pročitala, automatski sam se zaljubila u taj lik i mislim da je to uloga kakvu bi svaka glumica poželjela da igra. To je onako, jedan punokrvni karakter, jedan sočan materijal za rad. Izazovan. Intrigantan. U svakom smislu je bilo zanimljivo raditi. Ja sam je prigrlila, eto. To je bila ljubav na prvo čitanje i moj odgovor je odmah bio da.

Uloga je sočna, ali cela njena priča možda u trenutku kada se sve to dešavalo, nije bila svima sočna. Koliko Vi pravdate ili osuđujete svoje likove?

– Likove koje igram uvek na neki način moram da branim i stojim iza njih. Čvrsto da stojim iza toga što radim. Ona sigurno u to vreme kada je živela i kada su vladali neki drugi sistemi vrednosti, kada su društvene norme bile drugačije i kada se živelo drugačije, nije bila omiljeni lik u sredini u kojoj je živela. Ne samo omiljeni lik, već mislim da su ljudi negde osuđivali njen način života. Ja sam je pravdala sa jednom najvažnijom stvari, a to je da je ona bila zaista zaljubljena i da je to radila iz ogromne strasti i ljubavi prema jednom čovjeku. Da, ona je negdje suštinski pogriješila i to nije bilo pošteno i čestito prema porodici njenoj, ali te stvari su bile mnogo jače od nje same i prosto su je nekako zavele, zaludile. Izgubila je kompas. Ali nije odustajala. Nije odustajala od te ideje da ima neki život sa tim čovjekom koji se tako nenadano pojavio u tom mjestu u kojem su oni živjeli. Mada, mislim da ga je ona negdje i prizvala u svoj život, jer joj je to nedostajalo.

Šta mislite, kako bi danas njena priča izgledala?

– Kako bi njena priča sad izgledala zaista ne znam. Verovatno bi otišla u neki ekstrem s obzirom na način kako mi danas živimo, kako percipiramo i doživljavamo neke stvari oko nas i koliko su se životne vrednosti izvitoperile. Tako da, verovatno bi neka verzija Mirjane danas bila mnogo radikalnija.

Kako ste sarađivali tokom snimanja s obizirom na to da je serija specifična, odnosno i igrana i dokumentarna struktura? Da li je bilo nekih problema?

– Priprema je zaista pola posla. Bili smo dobro pripremljeni. Dogovarali smo se bukvalno sve. Svako veče smo imali neku vrstu brifinga. Pravili smo plan za sutra, razgovarali o scenama. Bili smo pripremljeni za ono što nas čeka na snimanju. Tako da je samo snimanje teklo vrlo glatko u jednoj prijatnoj, radnoj atmosferi. Vrlo profesionalno. Zbližili smo se, uspostavili neke nove kontakte, neka nova prijateljstva. Ja se zaista radujem što će ova serija naći svoj put i mislim da će naći pravi put do publike, a njima od srca želim da im ovo bude prvi u nizu uspešnih projekata koji će da rade.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара