Читај ми!

Zašto Beograd privlači filmske producente?

Skoro da nema dana da se u pojedinim delovima Beograda ne snima neki film ili serija. Dok se jedni raduju tome što mogu da sretnu glumačke ekipe, oni čiji su krajevi tradicionalno zanimljivi filmadžijama već zaziru od filmskih kamera, jer, kažu, to prilično remeti redovan život. Šta u Beogradu traže i nalaze holivudski producenti, a šta smeta građanima?

Beograd je pored Praga i Budimpešte postao nezaobilazno mesto na mapi svih skauta koji traže lokacije za holivudske i druge filmove. Filmadžije kažu da je to zato što se snima na relativno malom gradskom jezgru, a da se na neki način dubliraju evropske metropole, ponekad čak i neki američki gradovi.

„Mi smo negde 2019. godine došli do procene da je oko 4.000 snimajućih dana bilo u Srbiji, a to definitivno pravi veliki pritisak i na organizaciju grada svakodnevni život građana", rekla je Milica Božanić, izvršni direktor Srpske filmske asocijacije

Primamljive lokacije uglavnom su Knez Mihailova, Kosančićev venac, Kalemegdan, Skupština grada kao i muzeji i instituti.

U poslednje vreme interesantan je i Novi Beograd zbog specifičnih zgrada brutalističke arhitekture. 2019. godine skoro da nije bilo dana da se u nekom delu grada nije snimalo.

Ipak, nisu svi zadovoljni kada se film snima baš u njihovom kraju. Kako pokazuje evidencija stanara Ulice mitropolita Petra na Paliluli, već četiri godine, osim prošle, zbog korone, retki su dani kada ulica nije zatvorena za potrebe snimanja.

„To je krenulo još 2018. godine i kako se uhodavalo praktično od oktobra 2018. godine, počelo je da bude svakog meseca. Oni dođu otprilike oko 6.30 sati i snimaju do 20 sati uveče, neki put do 22 sata.

Nedostatak privatnosti, buka i svetlost reflektora su, kako tvrdi, postali svakodnevica.

„Oni postavljaju torete skele koje se postave vrlo brzo, za sat vremena i sa tim zauzmu celu ulicu, ceo ćošak ulice na kom ne sme da se parkira, jer tu parkiraju svoja kombi vozila", naveo je stanar ulice na Paliluli, Aleksandar Popović.

Stanari su nekoliko puta zvali i komunalnu miliciju, koja, kako kažu, dođe i naplati kaznu za parkiranje, ali, kada ode, ekipa se vrati i nastavi snimanje. Iz Sekretarijata za saobraćaj dobili smo obaveštenje da je za snimanje na gradskim ulicama potrebno dobiti saglasnost po propisanoj proceduri uz dokumentaciju koja podrazumeva podnošenje zahteva, saobraćajni projekat izmene režima saobraćaja, saglasnost onoga ko upravlja putem, ali i dokaz o uplati takse.

Za stajanje na kolovozu plaća se okopet hiljada dinara po vozilu, a naknada za obustavu saobraćaja, ukoliko je reč o ulici kojom se kreće javni prevoz, 129 dinara po metru kvadratnom.

Mnogi evropski gradovi se prosto takmiče za holivudske producente, jer se od snimanja filmova zaradjuje. Ne donose samo takse zaradu, već i smeštaj ekipe, angažovanje domaćih filmskih radnika.

Sve su to razlozi da nam bude milo kada vidimo da se neki film snima baš u našem kraju. To verovatno ponekada remeti našu svakodnevicu, ali puni gradski budžet. Mislimo o tome kada se sledeći put iznerviramo zbog zauzetog parkinga ili zatvorene ulice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се