Читај ми!

Srpski „Tvin Piks“ ili „Dosije iks“ - počinje „Beležnica profesora Miškovića“

Sezonu premijernih vikend serija na RTS-u ove jeseni, otvara „Beležnica profesora Miškovića“. Na Prvom programu emituje se prva od 12 epizoda snimljenih po romanu Ratka Dmitrovića, u režiji Miroslava Lekića.

Misterije i natprirodni događaji u središtu su detektivskog trilera koji koji nas između prošlosti i sadašnjosti, realnosti i iluzije upoznaje sa spektrom likova koji pokušavaju da otkriju dodirne tačke.

Do istine se dolazi uz pomoć male crne beležnice - opasne po život aktera dramaturški slojevite radnje.

Beležnica je i ključ zagonetke. A da bi se kompleksan narativ adekvatno ilustrovao prvi put u jednoj domaćoj seriji korišćeni su specijalni efekti više svojstveni filmu.

„Oni nisu sastavi deo obično scenografije, gde se nešto malo doradilo ili čistilo zbog epohe, nego zaista imaju svoju dramaturšku funkciju. Ovo je serija koja u žanrovskom smislu otvara prostor koji do sada nije bio rađen... Žanr natprirodnih pojava", rekao je reditelj Miroslav Lekić.

Na putovanju u tajanstvene događaje i fantazije, situacije se prepliću kroz dekade, vodeći nas na dva koloseka.

Na ovom sadašnjem je pripadnik tajne službe koji igra dvostruku igru.

„Opet moglo bi se reći da radi za treću stranu koja je u njegovom ličnom interesu. Šta je to to će gledaoci videti kad budu gledali seriju. Sama serija čini da vi kao gledalac poverujete u sve to što se dešava i da je to stvarno moguće", kaže glumac Dejan Lutkić.

Žanrovsku lepezu Beležnice profesora Miškovića koja bi se mogla okarakterisati kao srpski Tvin Piks ili Dosije Iks, oživeo je glumački ansambl u kome su pored ostalih, Momčilo Otašević, Milena Radulović, Anica Dobra, Svetozar Cvetković, Irfan Mensur.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво