Читај ми!

Počinje šesto izdanje Festivala italijansko-srpskog filma

Festival italijansko-srpskog filma, koji organizuje kulturno udruženje Excellence International u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i italijanskim Eksperimentalnim centrom za kinematografiju, organizuje se po šesti put.

Pod pokroviteljstvom italijanskog Ministarstva kulture i Instituta "Luce Cinecitta", Festival italijansko-srpskog filma se održava u skladu sa važećim epidemijskim merama, u upečatljivom ambijentu Jugoslovenske kinoteke od 18. do 22. septembra.

Na konferenciji za medije uživo su govorili njegova ekslelencija Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, Gabrijela Karluči, umetnička direktorka festivala, Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Anđelka Janković, predstavnica "Iervolino Studiosa" koji su počeli sa radom 2020. godine i prestavljaju pravi primer inicijative Festivala italijansko-srpskog filma na osnovu koje je u Srbiji otvoren ovaj perspektivni studio sa sedištem u Beogradu i Novom Sadu.

Pored toga, putem video linka uključili su se brojni domaći i inostrani autori, među kojima je bio i Miloš Biković koji je najavio saradnju u okviru prve italijansko-srpsko-španske koprodukcije, u filmu Trideset godina mlađi.

Festival ima za cilj promociju mladih italijanskih i srpskih autora i predstavlja mesto susreta autora, producenata, distributera, novinara i glumaca iz filmske industrije. Brojni italijanski i srpski gosti učestvovaće na Festivalu, onlajn ili fizički prisutni.

Festival otvara film Ružne bajke u režiji Damjana D'Inočenca i Fabija D'Inočenca koji je osvojio nagradu za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Berlinu 2020. godine i pet nagrada „David di Donatello" (za najbolji film, režiju, originalni scenario, produkciju i montažu).

Biće prikazani i filmovi Ja i Anđela Herberta Simonea Paranjanija kome je ovo svetska premijera u bioskopima, Burako, fatalna igra karata Đulijane Gambe, Nur Mauricija Zakara, Hteo sam da se sakrijem Đorđa Diritija, Očenaš Klaudija Nočea. Na programu je i svetska premijera filma Edi i Sani u režiji Dezmonda Deveniša u produkciji Andree Jervolina.

Biće prikazano i šest filmova novije srpske produkcije: Moj jutarnji smeh Marka Đorđevića, Telenovela sivo u koloru Filipa Martinovića, Jedini izlaz Darka Nikolića, Električni orgazam za ljude budućnosti Marije Vukić, Oaza Ivana Ikića i Asimetrija Maše Nešković.

Tradicionalno, u okviru Festivala biće održani susreti italijanskih i srpskih filmskih profesionalaca sa ciljem promocije međunarodnih koprodukcija. Takođe će biti reči o mogućim koprodukcijama koje bi dale međunarodnu dimenziju italijanskoj i srpskoj nezavisnoj kinematografiji, kao i o ulozi i funkciji novih platformi i tehnologija za distribuciju filmova. Na onlajn platformi TATATU biće moguće pristupiti odlomku sadržaja Festivala.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи