Читај ми!

Gruzijska velemajstorka tuži Netfliks za pet miliona dolara zbog scene u „Daminom gambitu“

Sovjetska velemajstorka Nona Gaprindašvili tužila je „Netfliks“ za klevetu u seriji „Damin gambit“ i traži naknadu od pet miliona dolara.

Tvorci Daminog gambita, jednog od glavnih kandidata za ovogodišnje Emi nagrade, našli su se usred sudskog spora godinu dana nakon objavljivanja serije.

Nona Gaprindašvili je optužila autore serije da su namerno iskrivili činjenice u njenoj karijeri.

U finalnoj epizodi serije, naslovljenoj End Game, komentator pominje Gaprindašvilijevu, nakon što je američka šahistkinja Bet Harmon pobedila ruskog velemajstora Viktora Laeva.

„Jedina neobična stvar o Harmonovoj jeste njen pol. Čak ni to nije čudno u Rusiji. Tu je Nona Gaprindašvili, ali ona je svetska šampionka koja nikada nije igrala protiv muškaraca“, kaže komentator.

U kadru se nalazi i žena u publici koja očigledno treba da predstavlja Gaprindašvilijevu.

U tužbi se navodi da su izrečene tvrdnje u seriji da se Gruzijka nikada nije takmičila protiv muškaraca su „činjenično netačni i pogrešni, izuzetno seksistički i omalovažavajući“.

„Do 1968, godine u koju je epizoda smeštena, ona se takmičila protiv najmanje 59 muškaraca, uključujući i deset velemajstora tog vremena“, ističe se u tužbi i dodaje da je „Netfliks“ drsko i namerno lagao i sa malicioznošću govorio o dostignućima Gruzijke kako bi doprineo dramskom efektu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи