Čitaj mi!

Otvoren 14. Leskovački internacionalni festival filmske režije

Premijerom filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića otvoren je 14. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE). U takmičarskom delu programa biće prikazano 11 filmova sa prostora bivše Jugoslavije. Priznanje „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju našeg filma u svetu dobio je reditelj Goran Marković.

Otvaranje Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu ni 14. put nije prošlo bez glamura, ovoga puta sa merom ali, kao i uvek, sa mnogo emocija. Jer leskovačka publika sa ovim festivalom i za ovaj festival živi.

Kao i prethodni dobitnici prestižnog prizanja „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju srpskog filma u svetu, i ovogodišnji dobitnik reditelj Goran Marković pozdravljen je gromkim aplauzom.

Emotivni trenutak za našeg velikog sineastu kojem je priznanje uručio sin Žike Pavlovića, Nenad, takođe reditelj.

„On je bio veliki čovek i zato ti možeš da budeš ponosan što ti je on bio otac i nadam se da ćeš ti nešto od toga i nama predati, a meni je veliko zadovoljstvo i čast da primim ovu nagradu“, naglasio je Goran Marković, zahvalivši na uručenom priznanju.

Festival je svečano otvorio Srđan Dragojević čiji je film Nebesa imao srpsku premijeru na „Lajfu“.

„Moram da kažem da sam ponosan što sam gledajući ovu špicu deo ove filmske ekipe ovih divnih talentovanih ljudi. I sada je i za mene – proglašavam festival otvorenim“.

„Šta u stvari ostavljamo deci Leskovca? Ostavljamo jedan festival koji će se i dalje boriti za autorstvo, za slobodu autorstva, za slobodu izraza, reči i govora“, naglašava Darko Bajić, umetnički direktor Festivala.

U takmičarskom programu na Festivalu će biti prikazano jedanaest filmova sa prostora bivše Jugoslavije. Od ove godine uvedeni su novi sadržaji posvećeni podršci mladim rediteljima iz regiona.

„Šest projekcija će biti, a reč je o avangardnom filmu. Širimo se i u pravcu razvoja studentskog filma“, napominje Sanja Conić, direktorka Kulturnog centra Leskovac.

Ukupno će biti prikazano 40 filmova. Izložbe, tribine sa glumcima i rediteljima, predavanje Miljana Kreke Kljakovića, najboljeg svetskog scenografa, regionalna konferencija reditelja kojoj će prisustvovati i predstavnici Evropskog udruženja. Za kraj, projekcija filma Nečista krv – greh predaka.