Čitaj mi!

Patrijarh Porfirije: Pomozimo realizaciju filma o stradanju u Jasenovcu

Patrijarh srpski Porfirije razgovorao je sa rediteljem Lordanom Zafranovićem i ministarkom kulture Majom Gojković o snimanju filma o stradanju u logoru Jasenovac. Realizaciju filma o stradanju nevinih u Jasenovcu, a posebno dece, svi koji imaju mogućnost treba da pomognu, poručio je patrijarh.

U objavi na Instagramu patrijarh Porfirije je napisao da je u prijateljskom razgovoru veliki reditelj Lordan Zafranović predstavio ministarki kulture Maji Gojković i njemu novu verziju scenarija filma o stradanju u logoru Jasenovac, čija je osnova tekst Arsena Diklića "Deca Kozare".

"Realizaciju filma o stradanju nevinih u Jasenovcu, a posebno dece, svi koji imaju mogućnost treba da pomognu. Tema apsolutnog zla, čija je manifestacija logor u Jasenovcu, jedna je od večnih umetničkih tema koja nikada neće biti do kraja iscrpljena", istakao je patrijarh Porfirije u objavi.

Reditelj Lordan Zafranović već se bavio temom zločina počinjenih u koncentracionom logoru Jasenovac snimivši 1983. godine dokumentarni film Krv i pepeo Jasenovca.