Читај ми!

Varajeti: „Toma“ – čežnjiva počast jugoslovenskoj muzičkoj legendi

Kreativni biografski film o kultnom jugoslovenskom pevaču pomalo je nejasan, kad je o činjenicama reč, ali je prepun muzike i emocija navodi američki časopis „Varajeti“ u prikazu filma o Tomi Zdravkoviću.

Mjuzikl-biografija Toma, sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi, mapira bogati život legendarnog jugoslovenskog pevača i kantautora Tomislava Zdravkovića, jednog od najvoljenijih umetnika i najpožrtvovanijih izvođača svog vremena.

Scenario koji su zajedno napisali Dragan Bjelogrlić i Nikola Pejaković, Zoran Lisinac i Maja Todorović, osmišljen je za mejnstrim zabavu i „skače” između decenija da bi ispričao priču o Tominom usponu, od skromnih početaka u srpskom selu do kraja života.

Tomina popularnost, faktor nostalgije, zajedno sa pozamašnim odlomcima iz njegovog opusa, trebalo bi da privuče gledaoce iz svih bivših jugoslovenskih republika i njihove dijaspore.

Iako nekim gledaocima može zasmetati pojednostavljivanje i kompozicija Bjelogrlićevog pristupa (šta je odsustvo jedne ili dve žene kada ih je muškarac imao četiri?), drugi će biti oduševljeni boemskim miljeom izvođača, pesnika, umetnika i sportista različitih nacija države koja više ne postoji.

Čak i oni koji nikada nisu čuli za njega ceniće njegov topli bariton i melanholiju, život ispričan kroz stihove pesama, navodi Varajeti.

Filmom se tvrdi da su omiljene balade Tome Zdravkovića inspirisane nesrećnim vezama i neostvarenim ljubavima.

Autorka članka Alisa Simon kao najbolji primer za to daje scenu u kojoj je Romkinja Ruška prikazana kao Tomina prva ljubav. Data je kao sablasna figura, ponekad nasmejana, ponekad tužna, koja se tokom čitavog filma pojavljuje sa buketom belih ruža. Nemogućnost da budu zajedno inspirisala je jednu od njegovih prvih, ličnih pesama.

Toma je na samom početku karijere, pedesetih godina, dobio podsticaj za napredak od već veoma uspešne Silvane Armenulić (Tamara Dragičević), poznate kao „kraljica sevdalinki". Tokom godina oni divno harmonizuju u duetima, ali nikada ne ostvaruju seksualni odnos koji Toma priželjkuje.

Napisao je nekoliko pesama o njoj, a poklonio joj jednu od najboljih – Šta će mi život bez tebe, dragi, koja je postala jedan od njenih najvećih hitova.

Neverstvo njegove prelepe žene Nade (Milena Radulović) pokreće nastanak novih popularnih pesama koje njegova publika voli. Toma čak posvećuje pesmu nesrećnoj supruzi (Paulina Manov) strogog lekara (Petar Benčina) koji ga je lečio od raka bešike, i izvodi je posebno za njih u veoma sentimentalnog sceni, koju su Bjelogrlić i korežiser Zoran Lisinac iskoristili da pokažu Tominu lojalnost prijateljima i porodici.

Naravno, Toma ima svoje poroke. Pije do te mere da uništava bubrege, dimi kao dimnjak i gubi malo bogatstvo na kartama i kocki – što je sve snimljeno na prilično kliširan način.

Ali kada ne lomi čaše u kafani ili započinje tuče u kazinu, glavni glumac Marić uspeva da prenese Tomin šarm, manjak pretencioznosti i harizmatično prisustvo.

Svakako, najuzbudljiviji element filma jeste velikodušna količina Tominog dela koja je izvedena bilo akustično u malim prostorima bilo u velikima halama sa pratećim bendom i klavijaturama, ističe se u kritici.

Dok se održava Tomina poslednja koncertna turneja, dok mu je narušeno zdravlje i počinje rat na Balkanu, Bjelogrlić i Lisinac stvaraju tenziju u filmu o tome šta će se prvo desiti – smrt jedne države ili umetnika?

Što se tehničkih elemenata filma tiče, Varajeti kaže da ima i dobrih i loših strana, posebno kada se posmatraju odeća i stil vremena. Neki od kostima su veoma zanimljivi, ali užasne perike odvlače pažnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво