Čitaj mi!

Film o jagodinskoj legendi Žići Krstiću

Na 10. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru među osam najboljih prikazan je i film „Celi život u igri“ o poznatom sportskom novinaru Žići Krstiću. Uzbudljivu filmsku priču o njegovom životu napravio je unuk Branko Krstić, nemački reditelj srpskog porekla, a film je nagrađen za dizajn i fotografiju.

Karijeru profesionlanog novinara Živomir Žića Krstić započeo je polovinom prošlog veka. Kao sportski novinar pratio je sva događanja u Jagodini ali i sportiste iz male sredine koji su širom sveta postizali vrhunske rezultate.

Njegova strast prema poslu bila je inspirativna unuku Branku Krstiću, nemačkom reditelju srpskog porekla koji je pokušao da dedin profesionalni život pretoči u film.

„Celog svog života moj deda je bio strastven u vezi sporta, novinarstva, ljudi i umetnosti. Bilo je veoma inspirativno napraviti film o njemu jer on je velika jagodinska legenda“, kaže nemački reditelj Branko Krstić.

Od dva i po sata koliko je trajala prva verzija filma Branko je napravio kraću fokusirajući se na karijeru i kreativni duh svoga dede.

„On je uspeo da baš pročita i čuje emocije iz svakog kazivanja junaka ovog filma, da nije toga on ne bi bio tako uverljiv“, naveo je Aleksandar Avramović, selektor festivala sportskog filma.

U poznim godinama naučio je Žića da koristi kompjuter. Svojim ukućanima u šali je govorio da bi napisao stotine knjiga da je samo imao tehniku kojom sada raspolažu novinari.

Prema svom svedočenju iskucao je 1,35 miliona znakova, što znači da je toliko puta morao da udari u tipke pisaće mašine, a njegova ćerka Nina kaže da je zajedno sa bratom primetila koliko su Žući bili ravne jagodice.

U devedesetoj godini života Žića Krstić se ne predaje, priprema novu knjigu, a na emotivnom susretu sa publikom obećava nove tekstove jer želja za pisanjem još traje.

broj komentara 0 pošalji komentar