Читај ми!

Desetominutne ovacije za „Tomu“ u Sarajevu

Premijerom filma „Toma“, reditelja Dragana Bjelogrlića, svečano je zatvoren filmski festival u Sarajevu. Ostvarenje o legendi narodne muzike nagrađeno je desetminutnim ovacijama gledalaca.

Ekipa Bjelogrlićevog filma, koji govori o kompozitoru i pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću (1938–1991), dobila je buran aplauz posetilaca u rasprodatom otvorenom prostoru „Ljetnog kina Koka-kola“ u srcu Sarajeva.

Publici u Sarajevu poklonili su se, pored reditelja ostvarenja Dragana Bjelogrlića, glumac Milan Marić, koji je tumačio naslovnu ulogu, i njegova koleginica Tamara Dragićević koja je igrala pevačicu narodne muzike Silvanu Armenulić (1939–1976).

Komentarišući prijem sarajevske publike, Bjelogrlić je rekao: „Nije da nisam očekivao, ali ovoliko nisam!“

„Uložili smo mnogo napora, snage i emocija u ovaj film. Nadam se i čini mi se – uspeli ste da osetite deo te emocije. Verujte koliko smo mi, koliko sam i ja srećan večeras“, rekao je Bjelogrlić publici.

Poklonili su se Sarajlijama i glumci Petar Benčina, Milena Radulović, Denis Murić, kao i scenografkinja Jelena Sopić, koproducent filma i kompozitor Željko Joksimović, direktor fotografije Goran Volarević, korežiser i koscenarista Zoran Lisinac i izvršni producent Vladimir Lisinac.

Zbog izuzetnog interesovanja, film Toma prikazan je u nekoliko festivalskih prostora, a tražila se stolica više i u „Ljetnom kinu Koka-kola“ gde je, prema proceni organizatora, bilo 1.750 posetilaca.

„Impresionistički portret“ uspona i padova boema Zdravkovića poznatog po pesmama Dotakô sam dno života, Dva smo sveta različita, Ljiljana, Tužno leto i brojnim drugim, prikazan je u okviru festivalskog netakmičarskog programa „Open er“.

Sarajevo film festival predstavio je 48 takmičarskih igranih, dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova, kao i brojna ostvarenja u netakmičarskim programima poput „Open era“, u okviru kojeg je premijerno prikazano i ostvarenje Deset u pola oskarovca Danisa Tanovića, na otvaranju manifestacije 13. avgusta.

Na 27. izdanju festivala među nagrađenima su austrijsko-nemačka Velika sloboda reditelja Sebastijana Majzea, koji je dobio glavno „Srce Sarajeva” za najbolji film, a Georg Fridrih za najboljeg glumca.

Srpski film Kelti doneo je „Srce Sarajeva” u kategoriji za najbolju režiju Milici Tomović.

„Srce Sarajeva” za najbolju glumicu podelile su Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Šabani za Brdo na kome riču lavice rediteljke sa Kosova Luane Bajrami. 

Počasno priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti uručeno je tokom festivala nemačkom reditelju Vimu Vendersu, kao i njegovom meksičkom kolegi Mišelu Franku, koji zbog pandemije priznanje nije mogao primiti prošle godine.

Gost festivala u Sarajevu bio je i pevač irskog benda Ju tu (U2) Bono Voks koji je prisustovao premijeri restaurirane verzije Vendersovog filma Hotel od milion dolara (2000), na kome je bio zadužen za muziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара