Читај ми!

Filmski festival u Puli je završen, ostaju filmovi koji će se gledati širom regiona

Uz epidemijske mere i ograničenje broja gledalaca, u Pulskoj areni održan je 68. filmski festival. Velikom zlatnom arenom nagrađen je film „Plavi cvet“ Zrinka Ogreste, a naš film „Južni vetar 2: Ubrzanje“, koji je u Puli premijerno prikazan, dobio je specijalno priznanje. Oba filma su urađena u koprodukciji Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audio-vizuelnog centra.

Apsolutni hit kada je reč o interesovanju publike na 68. Pulskom filmskom festivalu bio je naš film Južni vetar 2: Ubrzanje, reditelja Miloša Avramovića, kojem je Hrvatski audio-vizuelni centar dodelio posebno priznanje u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike.

„Ovo je jedan dobar pozitivan signal da Filmski centar Srbije i HAVC mogu da proizvode zajedno veoma uspešno projekte i videćemo, kao što je veliko interesovanje za ovaj film na ovom festivalu pokazalo, da ćemo to potvrditi i u bioskopskoj distribuciji. Mislim da Južni vetar saga još traje i ima potencijal da se razvije, ne samo kao srpski ili regionalni projekat, nego kao evropski projekat“, veruje Miloš Biković.

„Nama je zaista najveća nagrada bila puna Arena i publika koja je dočekala naše glumce kao da su 'Bitlsi'. Tako da taj osećaj koji smo imali za vreme naše premijere ne može da se zaboravi i hvala publici što je ovako jako podržala film i nadam se da će biti gledan u celom regionu, kao što zaslužuje“, navodi producentkinja filma Južni vetar 2: Ubrzanje, Tatjana Žeželj Gojković.

Najviše nagrada, Veliku zlatnu arenu za najbolji film, režiju i najbolju glavnu žensku ulogu, dobila je drama o porodičnim odnosima tri generacije žena Plavi cvijet reditelja Zrinka Ogreste, koja je snimljena u koprodukciji sa Filmskom centrom Srbije i našim „Zilion filmom“.

„To je moj drugi film koji sam radio u suradnji sa Filmskim centrom Srbije i sa koproducentom 'Zilion filmom' i oba ta filma su bila najbolja na Puli“, kaže reditelj Zrinko Ogresta, dobitnik Velike zlatne arene.

Više nagrada dobio je i film Zora Dalibora Matanića, koji je probudio jake emocije kod publike, i koji je posle filma Zvizdan, drugi deo Matanićeve trilogije Sunce sa tematikom antifašizma.

„Ono što se dogodilo u Areni i da se ta emocija sa ekrana prelila sa publikom, meni je bilo predivno veče, a video sam da je dosta ljudi bilo jako, jako dirnuto“, napominje reditelj Dalibor Matanić.

Na festivalu je bio i Nikola Kojo, koji tumači neobičnu ulogu u zanimljivom, gotovo stripovskom filmu Po tamburi, a koji je prvi put bio na Pulskom filmskom festivalu još kao dečak, pre više od četiri decenije.

„Pre 41 godinu sam prvi put stajao u ovom, zaista za mene, najlepšem bioskopu, sa filmom Brak na određeno vreme Milana Jelića“, podseća Nikola Kojo.

U okviru festivala je prikazano 88 filmskih projekcija na 12 lokacija u gradu, a predsednik žirija bio je čuveni reditelj i dobitnik Oskara, Pavel Pavlikovski.

„Čudo je da je festival uopšte održan u trenutnoj situaciji. Sjajno je gledati filmove u ovakvom ambijentu posle duge pauze, tako da uživam u tome. Nema mnogo filmova zbog situacije sa kovidom, ali je sve ovo bilo veoma interesantno putovanje“, naglašava proslavljeni reditelj.

Uprkos otežanim uslovima zbog kovida, jer je broj gledalaca u Areni morao da bude smanjen na 1.500, uz obavezne protivepidemijske mere, Festival je, kažu organizatori, bio veoma uspešan.

„Publika je presretna. Festival je bio jako dobro popunjen, sve večeri rasprodane, tako da smo s te strane napravili ono što je za nas najvažnije, a to je da publici damo da gledaju filmove. Nadam se da ćemo do sledeće godine imati neke normalne mogućnosti i ugostiti punu Arenu, bez ograničenja, i da ćemo zaboraviti ovo ružno vrijeme iza nas“, očekuje Gordana Restović, direktorka Pula film festivala.

Šezdeset osmi filmski festival u Puli je završen, a iza njega, kao i uvek, ostaju filmovi koji će se gledati širom regiona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара