Читај ми!

Najbolji turistički film na Vrmdžafestu „Malajska zora“ Dragoslava Gogića, novinara RTS-a

Na petom izdanju Festivala dokumentarnog filma „Vrmdžafest“, za najbolji turistički film nagrađen je Dragoslav Gogić, novinar RTS-ovog dopisništva u Kruševcu. Priznanje za najbolju muziku dodeljeno je Slađanu Stojanoviću snimatelju Dopisništva u Vranju, za film „April–20“, takođe u produkciji RTS-a.

Slikovito selo karakterističnog imena zadržalo je stanovnike, a došli su i novi. Šezdesetak kuća i placeva je prodato, a samo prošle godine, procena je, Vrmdžu je posetilo 15.000 turista.

„Vrmdžafest“ je jedna od manifestacija koja je tome doprinela.

„Problem umiranja srpskog sela je aktuelan i otprilike preko filmova na neki način i mi doprinosimo da se ukaže na ljude da se radi na tome da se u selima gde ima inicijative, da se pomogne da ti ljudi ostanu na selu“, smatra Slaviša Krstić, predstavnik lokalne Akcione grupe „Rtanj“.

Film Malajska zora, snimljen u Maleziji, autora Dragoslava Gogića u produkciji RTS-a proglašen je najboljim u kategoriji turističkih filmova.

Najpoznatiji planinar među novinarima veliki je zaljubljenik u prirodu.

„Ja Vrmdžu mnogo volim, zato što postoje ovde stene gde mi vežbamo, pravimo državna prvenstva u boulderingu i slobodnom penjanju, tako da mi je izuzetno drago da baš nagradu dobijem na jednom ovakvom festivalu“, naglašava Gogić.

U slavu prirodi festival dodeljuje počasnu nagradu „Petar Lalović“, koji je do danas inspiracija stvaraocima. Ovogodišnji laureat je Dragan Vidojković, novinar i osnivač mreže „Ekopolis“ iz Niša.

„Nagrada Petar Lalović zaista obavezuje. Radi se o reditelju, scenaristi, čoveku koji je snimio preko 350 ekoloških filmova i dobio najveća priznanja“, ističe Dragan Vidojković.

Priznanje za najbolju muziku dodeljeno je Slađanu Stojanoviću snimatelju Dopisništva u Vranju, za film April-20, takođe u produkciji RTS-a. 

„Vrmdžafest“ se održava u podnožju nekadašnjeg Latingrada na obroncima Rtnja. Peti put uspeva da skrene pažnju javnosti na očuvanje prirode i važnost opstanka srpskog sela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи