Читај ми!

Ostvarenja iz Kana na Festivalu francuskog filma

Filmovi iz ovogodišnje selekcije Kanskog festivala i klasična dela čuvenih reditelja Mihaela Hanekea i Robera Bresona na programu su trećeg Festivala francuskog filma. Projekcije se održavaju na Kosančićevom vencu, u Kombank dvorani i na onlajn platformi MojOFF do 25. jula.

U bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu filmom Francuska višestruko nagrađivanog reditelja Bruna Dimona sa glumicom Leom Sejdu u glavnoj ulozi, otvoren je program trećeg Festivala francuskog filma.

U drami sa elementima komedije o poznatoj televizijskoj voditeljki, film povlači paralelu između lične drame glavne junakinje i savremene Francuske.

Do 25. jula, samo nekoliko dana posle Kanskog festivala premijerno će biti prikazani i filmovi Dva Alfreda i O ljudima.

Kanski festival je prošle godine, prvi put od nastanka, bio otkazan zbog pandemije koronavirusa, a ovogodišnje izdanje je, više nego ikada pre, organizovano u slavu sedme umetnosti i povratka publike u bioskope. S obzirom na to da je film univerzalni jezik, cilj Festivala u Beogradu je promocija francuskog filma.

„Kada je u pitanju promovisanje i poznatog srpskog filma u Francuskoj, pošto je Srbija kroz različite sporazume koje ima prisutna u mnogim zemljama sveta, postoje reditelji koji su priznati poput Emira Kusturice koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu, prošle godine preminulog Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića, od novije generacije Mila Turajlić“, istakao je Žan-Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji.

U glavnom programu Festivala je osam aktuelnih dela francuske kinematografije iz prošle i ove godine, a u paralelnom programu biće prikazani francuski klasici, na otvorenom na Kosančićevom vencu, u Kombank dvorani i na onlajn platformi "MojOFF".

„Prikazivanja filmova na otvorenom postoji u Francuskoj na raznim mestima, na plažama, u gradovima, ili mestima gde ne postoje uslovi prikazivanja unutra zbog sanitarne krize. Sa koronavirusom sad je još smislenije gledati filmove napolju. Filmovi su generalno neka vrsta slavlja, filmovi na otvorenom su čak i slavlja za porodicu. Imate sreće, ovde u Srbiji noć pada malo ranije pa filmovi mogu da se prikazuju već od devet sati uveče“, istakao je ambasador Falkoni.

Poslednjeg festivalskog dana biće prikazan film Pod zvezdama Pariza nemačkog reditelja Klausa Dreksela, koji donosi priču o beskućnici Kristini i osmogodišnjem eritrejskom dečaku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се