Читај ми!

Kanske nagrade po šablonu, poput matematičke jednačine

U Kanu je završen najvažniji međunarodni filmski festival. Ovogodišnje 74. izdanje ostaće upamćeno po održavanju u vreme pandemije, filmovima izuzetnih autora, ali i po kontroverznom pobedničkom filmu.

Kanske nagrade po šablonu, poput matematičke jednačine. Očito je Zlatna palma morala da bude uručena rediteljki. Jer radikalna autorka pobedničkog krvoločnog filma Titan, Žulija Dukorno, koja pripada ešalonu ekscentrika, tek je druga rediteljka u istoriji festivala koja je odnela pobedu.

Da je odluka naopaka simbolično je već na samom početku dodele nagrada nagovestio veliki gaf predsednika žirija, Spajka Lija, koji je greškom prerano saopštio ime dobitnika Zlatne palme, nakon čega je nastala opšta konfuzija.

Zasluženo titulu najboljeg reditelja poneo je, kako ga zovu, „nestašni momak francuske kinematografije“, Leos Karaks za originalnu muzičku fantaziju Anet.

Nagrada žirija dodeljena je eks ekvo (ex aequo) filipincu Apičatpongu Verasetakulu i hrabrom izrazelskom reditelju Nadavu Lapidu za film Ahedino koleno o konfliktima koji izazivaju nove konflikte.

Vrlo otvoreno Vaš film iznosi oštre kritike. Na provokativan način govorite o izraelskom društvu danas. Da li osećate posledice?

„Mislim da sam i u tom pogledu sličan glavnom junaku. U suštini sam pristojan čovek i nije lepo govoriti ružno o susedima ili o svom okruženju. Mislim da svi instinktivno želimo, ili bar većina nas, da budemo dobri i ljubazni. Naravno, od početka sam primetio talas kritika u izraelskim medijima. Mislim da će se to nastaviti kada film počne da se prikazuje“, navodi reditelj Nadav Lapid.

Objektivno najbolja glumica 74. Kanskog izdanja je talentovana, harizmatična Norvežanka, Renate Renisve, zvezda filma Najgora osoba na svetu koji je slovio za favorita za Zlatnu palmu.

Da li je Džuli, lik koga tumačite zaista najgora osoba na svetu?

„Nije, ali misli da jeste. Mi u Norveškoj imamo običaj da kažemo, 'Ah! Osećam se kao najgora osoba na svetu!‘, ako uradimo nešto glupo ili povredimo nekoga. Džuli povređuje ljude jer pokušava da shvati kakva je i ko je zapravo“, nagrađena glumica.

Kovid je i dalje tu, ali je ovogodišnji Kanski festival doneo, kako je to rekao holivudski glumac Adam Drajver, osećaj olakšanja i velikog filmskog uzbuđenja.

Zvezde su prošetale crvenim tpihom na Kroazeti, nakon jednogodišnje pauze, davali su se intervjui uživo, i što je najvažnije, gledali su se najnoviji filmovi iz celog sveta koji su čekali da budu prikazani tamo gde im je i mesto – u bioskposkim dvoranama. A one su radile u punom kapacitetu uz svo poštovanje epidemioloških mera.

Možda će ovogodišnji model Kana biti nešto sa čime će filmska industrija morati da živi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара