Читај ми!

Povratak publike na filmske festivale – Berlinale i Trajbeka na otvorenom za vakcinisane

U Berlinu je drugi deo filmskog festivala, koji je u martu održan samo u onlajn izdanju, pretvoren u bioskop na otvorenom. A u Njujorku je posle godinu dana pauze otvoren filmski festival Trajbeka, prvi takav događaj u gradu kome mogu da prisustvuju bez maski vakcinisani gledaoci.

Berlinale je održan u martu samo u onlajn izdanju, a Zlatni medved je pripao rumunskom ostvarenju Baksuzni kres ili luda pornografija reditelja Radua Žude.

Na radost ljubitelja filma u trajanju od 11 dana mogli su da se pogledaju filmovi na više lokacija u nemačkoj prestonici, uključujući i Muzejsko ostrvo. Ipak svi posetioci morali su da se pridržavaju epidemijskih mera – da imaju negativan test na koronavirus ili da su potpuno vakcinisani.

Na otvaranju filmske smotre na Muzejskom ostrvu prikazan je film Čovek iz Mauritanije u režiji Kevina Mekdonalda. Zasnovan je na istinitoj priči Mohamada Slahija, rodom iz Mauritanije, koji je uhapšen bez optužnice i proveo 14 godina u zatvoru Gvantanamo bej.

„Zajedno smo učinili sve da Berlinale sačuva svoj ugled kao najveći festival za filmsku publiku, čak i u vreme pandemije, pa će filmovi biti prikazivani na 16 mesta u Berlinu“, navodi Monika Gruters, ministarka kulture Nemačke.

Tokom letnjeg festivala zvanično su dodeljene i nagrade u prisustvu pobednika u martovskom izdanju.

„Suština je da su se ljubitelji filma ponovo okupili ispred velikog platna, kao oko logorske vatre, i da su mogli da razmene utiske o filmovima. Ovo nam je mnogo nedostajalo. Uživaćemo možda kao nikada do sada“, dodaje ministarka Gruters.

Dvoje direktora Berlinala srećni su zbog novog koncepta festivala koji sada ima specijalno, letnje izdanje dok ministarka kulture ocenjuje da je ovo dugo očekivano novo buđenje bioskopa u Berlinu i prikazivanje filmova na otvorenom pokazuje da je povratak kulturi i u vreme pandemije moguć.

U Njujorku je, pak, guverner savezne države Endrju Kuomo otvorio tradicionalni Trajbeka filmski festival, koji slavi 20. godišnjicu. Tim povodom, osnivači festivala – američki glumac Robert de Niro i njegova koleginica Džejn Rozental dobili su specijalne kristalne statue.

Festival je nastao posle terorističkih napada 11. septembra sa ciljem da se oživi umetnička scena u centru grada.

„Ovo je divno zar ne! Ponovo smo zajedno, vidim osmehe, čovečnost je pobedila. Uspeli smo, i to zajedno. Slavimo 20 godina postojanja festivala koji je postao institucija u gradu i državi Njujork. Trajbeka nas podseća da umenost predstavlja energiju i ritam Njujorka“, naglašava guverner Kuomo.

Na otvaranju je prikazana dugo očekivana premijera mjuzikla, U visinama, adaptacija brodvejskog hita iza kojeg stoji Lin Manuel Miranda. To je prva premijera nekog filma u produkciji velikog holivudskog studija, Vorner brosa, od početka pandemije. U glavnim ulogama su Melisa Barera i Lelsi Grejs, režirao ga je Jon Ču. To je ujedno i prvi veliki latino holivudski film poslednjih godina.

„Veoma sam bio dirnut kada sam video crveni tepih. Verovano nisam bio toliko uzbuđen još od svog prvog filma. Jedva čekam da vidim reakcije publike posle godinu dana od kada je film završen“, kaže reditelj Jon Ču.

„Ovo je nadrealno. Ne mogu da verujem da je taj trenutak došao. Kao da sam celog života na ovo čekala. Mislim da je savršen trenutak za prikazivanje filma“, tvrdi glumica Melisa Barera.

Očekuje se da sve restrikvtivne mere u gradu budu ukinute kada broj vakcinisanih dostigne 70 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво