Читај ми!

„Zima bez brata" - film od čijeg naslova i namere - ne treba okretati glavu

„Zima bez brata" je naziv knjige koju je napisao kada su mu brata bukvalno ubili od batina ispred jednog beogradskog splava. Poslužila mu je kao terapija da se suoči sa gubitkom. A onda je Filip Čolović odlučio da suoči sve nas sa stvarnošću od koje najradije okrećemo glavu, i snimio dokumentarni film „Potreba za mržnjom".

Film Potreba za mržnjom, dobio je nagradu na 68. Martovskom festivalu. Ovo ostvarenje nije samo priča o onome što se dogodilo bratu reditelja Čolovića - Bris Taton, Aleksa Janković, glumac Dragan Maksimović...  Slučajevi koji su različiti, sem nažalost ishoda.

„Ja sam u stvari posle te knjige Zima bez brata, koja je bila moja lična potreba - da sačuvam negde brata, shvatio da to nije dovoljno, i onda sam odlučio da napravim film, jer su mi se u međuvremenu javljali ljudi koji su slično proživeli, ili doživeli", rekao je, gostujući u beogradskoj hronici, reditelj Filip Čolović.

„Čini mi se da u mom filmu ima nekih odgovora, i ja nekako najviše krivim pravosuđe zato što su procesi nemaju epilog, vuku se predugo po sudovima, prvo se iscrpljuju porodice, a to što nema epiloga je užasna slika koja se šalje i nema preventivnu ulogu", dodao je reditelj.

Kaže i da se bavi takođe pitanjem gubljenja poverenja u policiju. „Otvaram silne neke stvari, i pitam se zašto život u Srbiji malo vredi", kaže Čolović.

„Moja želja je bila da se ovaj film pušta u školama na nekom Građanskom vaspitanju, jer ovaj film budi potrebu za diskusijom. Siguran sam i da te uspavane institucije žele da se ti problemi reše, samo možda u ovom trenutku ne znaju - kako", objasnio je.

Film će posle predstavljanja u DKC, početi sa emitovanjem u bisokopima širom Srbije. 

Čolović poručuje ljudima da ne okreću glavu od ovog naslova, i da se nada da će film imati rezultate.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије