Читај ми!

Surovost ali i ranjivost - film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića stigao u bioskope

Prvi domaći film snimljen tokom pandemije - „Lihvar“ reditelja Nemanje Ćeranića, dobitnik nagrade „Milutin Čolić“ na nedavno završenom beogradskom Festu, stigao je u domaće bioskope.

Lihvar, kamatar, bivši bokser. To je junak stilizovane kriminalističke drame - sa pričom o životu sadašnjem, i pokušaju da se izađe iz začaranog zelenaškog kruga.

Iz pera Strahinje Madžarevića nastalo je delo o podmirivanju računa, ali i o tome da je svako svakome dužan.

U jednom naizgled običnom danu, smešten je i zaplet i rasplet, ali i presek života glavnog lika – Mundira.

„Nama je inspiracija za ovaj film bio Dušan Petković koji igra junaka. On je nama pričao određene priče šta je prošao u životu. Ja i Strahinja smo na neki način to uspeli da udenemo u scenario, pomešali smo faktički istinu i fikciju“, navodi reditelj Nemanja Ćeranić.

Lokalna tema koja se odvija u Inđiji, smeštena je u dobro poznati žanrovski obrazac svojstven poetici „Novog Holivuda“, po pravilu okrenutog ka herojima odnosno antiherojima.

A takav je i junak filma Lihvar – surov i ranjiv.

„Mislim da to daje određen sloj filmu, gde gledamo jednog čoveka koji je u poslu i to rutinski radi, i onda kada je pitanju porodica, on je zapravo topao čovek“, dodaje Ćeranić.

Lihvar je uzbudljiva, ubedljiva, stilizovana – potpuno zaokružena kvalitetna filmska priča, sa izuzetnim glumcima i naturščicima koja, iako snimljena uz skromna sredstva, donosi svežinu i inovativnost potrebnu srpskom filmu.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије