Читај ми!

Puriša Đorđević, dobitnik Beogradskog pobednika: Film mora da oslikava život

Ovog maja napunio je 97. godina. U filmu je sedam i po decenija. Ostvarenja Puriše Đorđevića učinila su ga poznatim evropskim rediteljem, a njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti - 49. FEST nagradio je „Beogradskim pobednikom."

Posećuje FEST od osnivanja. Birao je filmove i znao je koje reditelje hoće da vidi. Puriša Đorđević je „Beogradski pobednik" koji je ove godine uveličao beogradski festival. 

„Ja sam očekivao da se FEST seti mene možda mnogo godina ranije“, rekao je Đorđević.

Na prvom FESTU 71-ve, prvog festivalskog dana, reditelj koga prati ciničan humor - prikazao je film Podne.

„Ja sam poveo moje neko društvo da vidi taj moj film Podne i kada smo došli, nikog nije bilo na projekciji ni u dva sata, ni u tri ni u četiri“, dodaje reditelj.

Autentičan opus započeo je davne 61. godine. Snimao je filmove o revoluciji, Informbirou, samoupravnim krađama, malverzacijama, o ljubavnom trouglu.

„Prvi film koji sam snimio zove se Leto je krivo za sve. Kad je bio prikazan na festivalu u Puli, svi su uživali i gde god bi se pojavio slali su mi po dva zrna grožđa. Ali najlepše u toj stvari je bilo to što je prvu ulogu u Leto je krivo za sve, imao Mija Aleksić i što je malu ulogu imala Milena Dravić. Ja sam bio zaljubljen u nju, bio sam srećan sa njom da sam te filmove napravio“, iskren je Đorđević.

Tetralogija Devojka, san, jutro, podne, ukazuje da su mu rat i ljubav kroz prizmu morala - bili opsesija.

„Ono što vam se dešava u životu, to mora da se dešava i na filmu“, siguran je reditelj.

Puriša Đorđević i dalje piše scenarije i konkuriše za nove projekte. Čekamo njegov novi film.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво