Čitaj mi!

Miljan Kreka Kljaković - dobar scenario i dobar tekst razigraće maštu scenografa

Znate li šta je zajedničko filmovima "Dom za vešanje", "Specijalno vaspitanje", "Varljivo leto", "Jagode u grlu", "Dina" i "Tajni prolaz"? Zajednički im je jedan čovek bez koga ti filmovi ne bi bili isti, a verovatno ni tako uspešni. Dobra scenografija je osnov svakog filma. Zalud je sva dobra gluma, scenario, režija, ako radnja nije smeštena u prostor koji će biti uverljiv, koji neće gušiti radnju i odvlačiti pažnju. Scenografiju je do perfekcionizma doveo Miljan Kreka Kljaković.

Kao krunu vašeg rada dobili ste i dokumentarni film o sebi, Kreka lovac na snove. U njemu o vama govore Ridli Skot, Džeri Luis, Paskaljević, Goran Marković. Ovaj dokumentarac obuhvata četiri decenije vašeg rada. Film o vama zatvara ovogodišnji Fest.

„Da li se meni film dopao ili nije uopšte nije važno, važno je da taj film postoji i da će ostaviti neki trag u filmskoj umetnosti i da se prvi put o filmskoj scenografiji govori na ovakav način. Jer filmska scenografija je vrlo važna za svaki film i ona je uvek tu negde na margini dešavanja svakog filma. Povučena je sa strane, a ona je jedna od najvažnijih karika u realizaciji i radu svakog filma", rekao je Miljan Kreka Kljaković.

Ističe da je teško uraditi dobru scenografiju, koja zavisi od nekoliko faktora. Treba da imate osnovu, dobar scenario i dobar tekst na osnovu koga ćete razigrati svoju maštu i praviti dobar tehst. Morate da imate finansijski momenat koji je vrlo važan za izradu jednog dekora i da imate dovoljno vremena da sve to napravite. Kad sve to stavite na gomilu izrada jedne dobre filmske scenografije je izuzetno komplikovana.

Da li je novac presudan da scenografija bude dobra?

„Nema tu nekog specijalnog pravila. Veliki filmovi sa velikom scenografijom i sa velikim budžetima imaju tu prednost da mogu da se scenografski razmašu. U malom filmu, vi možete da napravite dobru scenografiju, da ona bude pun pogodak, ali je to vrlo teško", istakao je Kreka Kljaković.

Dodaje da je film jedna kompleksna materija i kompleksna umetnost. Važni su svi autorski nivoi za izradu autorskog filma.Ukoliko se svi ti točkići na neki način spoje u pravu stvar,onda to može da profunkcioniše.

Pravili ste izmišljene planete, cele gradove, pravili ste Veneciju za potrebe filma,gde nalazite inspiraciju za takve stvari?

„Inspiracija pre svega dolazi od teksta, koji dobijete kao zadatak. Inspiracije dolaze u zavisnosti od teme",rekao je Miljan Kreka Kljaković.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">