Читај ми!

Otvoren 49. Fest, prvi Fest pod maskama

Projekcijom filma Veliko iskopavanje u beogradskom Centru „Sava“ počeo je 49. Fest. Jedan od dobitnika „Beogradskog pobednika“ Rade Šerbedžija proglasio je festival otvorenim.

Na istom mestu gde je pre nešto više od godinu dana održan prošli Fest, koji je bio poslednji međunarodni filmski festival pre izbijanja pandemije i proglašenja vanrednog stanja, u Centru „Sava“, okupili su se 49. put ljubitelji pokretnih slika.

Ovo izdanje Festa je prvi međunarodni filmski festival koji se održava u bioskopu sa publikom i gostima i, može se reći prvi Fest pod maskama.

Na svečanom otvaranju najpre je minutom ćutanja odata pošta svim žrtvama koronavirusa, a zatim su se na velikom platnu našli filmski velikani bez kojih smo ostali između dva Festa.

Tradicionalno, na otvaranju, uručeni su „Beogradski pobednici“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Reč je o nagradama koje je kada je stupio na mesto umetničkog direktora ustanovio Jugoslav Pantelić.

„Mislim da ne treba preterano objašnjavati zbog čega su Puriša Đorđević i Rade Šerbedžija zaslužili 'Beogradskog pobednika' za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti baš kao i Miljen Kljaković Kreka, koji će primiti to priznanje na zatvaranju Festa, kada će biti prikazan i film o njegovom stvaralaštvu, koji će praktično i zatvoriti 49. izdanje festivala“, istakao je Pantelić.

Prema njegovim rečima, veliko je zadovoljstvo onih koji rade na Festu kada imaju susrete sa onima koji bojili sve ove godine beogradskog međunarodnog filmskog festivala.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je da je Fest i svojevrstan povratak u bioskope.

„Naročito nakon odluke Kriznog štaba da u Centru 'Sava' povećamo kapacitet i to je jedno ohrabrenje za Fest, jedan vetar u leđa za sve ustanove kulture, naša pozorišta, muzeje, galerije, bioskope. Ako nastavimo imunizaciju ovim tempom, a Srbija je jedna od retkih zemalja gde građani mogu da biraju koju će vakcinu da prime, onda u narednih nekoliko meseci slogan Festa Povratak u budućnost može da dobije pun smisao“, ocenio je Karl.

Do 16. maja, uz poštovanje epidemioloških mera, uživajte u kvalitetnim filmovima 49. Festa.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво