Читај ми!

Jovan Memedović: Nova serija „Divlja Srbija“ kao edukativni putokaz

U narednih nekoliko nedelja na Prvom programu RTS-a, premijerno, u okviru serijala „Sasvim prirodno“, autora Jovana Memedovića, emitovaće se serija „Divlja Srbija“.

U novom serijalu biće predstavljene životinjske vrste, različite vrste insekata, ptica. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, autor emisija Jovan Memedović, istakao je da je ideja serijala da prikaže raznolikost diverziteta, staništa životinja...

„Spremili smo dosta toga u serijalu od četiri nastavka. Ovu temu odabrali smo iz dva razloga, jer se poslednjih godina dosta ljudi izvlači da ode iz grada i istražuje po planinama. I upravo zbog njih ovo je edukativni putokaz. S druge strane, treba znati šta uraditi sa divljim životinjama, zmijama, pticama koje sretnemo. Poznati smo kao zemlja koja ima raznoliki biodiverzitet“, rekao je Jovan Memedović.

Prva epizoda serijala "Divlja Srbija" je priča o zverima, kako se menjalo njihovo stanište i broj medveda tokom godina.

„Populacija medveda je naglo skočila, ekspanzija šakala je sve veća, ima ga i u Beogradu, raste populacija risa, vuka... U prvoj emisiji posvećenoj medvedima, ima puno snimaka iz Nacionalnog parka 'Tara', gde su postavljene kamere na hranilištima, a kamere nam daju realnu sliku sa terena. Na Tari ima oko 100 medveda, ali to nije realan pokazatelj, jer oni prelaze granicu, primećeni su i kod Uba“, rekao je Jovan Memedović.

„Druga epizoda je priča o insektima, koji su izuzetno važni, i oprez kod insekata, ne uništavajte sve što vam dođe pod ruku, jer su oni čistači u prirodi, oni su hrana, razlažu materije biološkog sastava. Mnogo toga su nam olakšali u životu, jer oni oprašuju useve i prema njima moramo biti oprezni“, kaže Memedović.

Dodaje da se zaprašivanje komaraca iz vazduha nigde ne radi sem kod nas. To je opasno i tada potamanite veliku količinu korisnih insekata.

„U priči o insektima pominju se krpelji kao nosioci zaraznih bolesti, komarci i ostale bube. Za lajamsku bolest svi smo čuli i ona se manifestuje tako što se pojavi crvenilo tamo gde je krpelj, a kada ga skinemo, ako se crvenilo širi, posle pet-šest dana treba se javiti lekaru. Krpelji prenose i encefalitis, koji nije toliko karakterističan za naše podveblje“, napominje Memedović.

Dodaje da u trećoj emisiji pričamo o zmijama, koje niko ne voli ni da vidi, a kamoli da ih dodirne.

„Treba razgraničiti da narod zna pod malih nogu, koje zmije su opasne, koje nisu i koje je moguće sresti u urbanim sredinama. Treba biti jako oprezan kada su u pitanju otrovne zmije“, ističe autor serijala.

Dodaje da je četvrta emisija o pticama grabljivicama, koje sa nama nemaju neki kontakt i od njih ne treba da se plašimo, ali su one glavni reduktor glodara, potrebne su nam i zaštićene. Treba pomenuti i golubove koji su prenosioci nekih bolesti.

Poruka ovog serijala je:

„Ljudi, slušajte struku, slušajte naučnike, neka oni budu u prvom planu i nećete pogrešiti“, zaključio je autor serijala „Divlja Srbija“, Jovan Memedović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво