Читај ми!

Dodela Oskara 93. put, ali prva ovakva

Reflektori će večeras biti upereni u Holivud koji 93. put bira najbolje u protekloj godini. Zbog koronavirusa, ceremonija dodele najprestižnijih filmskih nagrada odvija se na dva mesta, domaćina treći put zaredom nema, a ovogodišnji rekorder u broju nominacija je crno-bela drama Dejvida Finčera „Mank“ sa čak 10 prilika za osvajanje Oskara.

Tročasovni program dodele Oskara 2021. godine biće drugačiji od svih do sada. Ceremonija se održava dva meseca kasnije od uobičajenog termina, u program će se uključivati sa više lokacija u više zemalja sa dva kontinenta i neće biti domaćina večeri. 

Za razliku od nedavnih dodela nagrada Zlatni globus, BAFTA i Emi, organizatori dodele priznanja Američke filmske akademije tražili su od nominovanih da lično budu prisutni na jednoj od više lokacija širom sveta.

U Los Anđelesu, koji će i ovog puta biti centar događanja, program će se odvijati na dve lokacije – u Dolbi teatru i na Junion stanici, koja se nebrojeno puta našla na velikom platnu.

Takođe, pred kamerama u Londonu nalaziće se kandidati za Oskara iz Velike Britanije. Iz studija u Parizu javljaće se nominovani za pozlaćenu statuetu sa teritorije Francuske. 

Kroz program gledaoce će voditi najveća imena sedme umetnosti, a njihov zadatak biće i da najavljuju nominacije i proglašavaju dobitnike.

Kada je reč o šansama koje zaposleni u filmskoj industriji večeras imaju, najviše izgleda za osvajanje Oskara ima ostvarenje Mank zahvaljujući tome što je nominovan u čak 10 kategorija.

Ipak, kako poznavaoci kažu, malo je verovatno da će osvojiti glavne nagrade. Biografska drama o piscu Hermanu Mankevicu ima šanse da autorima donese priznanje za najbolji film, režiju, glumca, sporednu žensku ulogu, originalnu muziku, zvuk, fotografiju, kostim, produkcioni dizajn i šminku i frizuru.

Po šest nominacija ima čak šest ostvarenja: Otac (The Father), Juda i crni Mesija (Judas and the Black Messiah), favorit za najbolji film ostvarenje Minari, Nomadland, Zvuk metala (Sound of Metal) i Suđenje čikaškoj sedmorki (The Trial of the Chicago 7).

Glavna nagrada, Oskar za najbolji film, još nekoliko sati smeši se autorima ostvarenja Otac, Juda i crni Mesija, Mank, Minari, Nomadland, Zvuk metala, Suđenje čikaškoj sedmorki i Žena koja obećava (Promising Young Woman).

Od pet karata za put do Oskara za najbolju režiju dve su pripale ženama, od kojih je jedna Azijka. Ovom priznanju večeras se nadaju Tomas Vinterberg (Još jedna tura, originalni naziv Druk), Dejvid Finčer (Mank), Li Ajzak Čang (Minari), Kloi Džao (Nomadland) i Emerald Finel (Žena koja obećava).

Glumci u glavnoj ulozi koji su ostavili odličan utisak u prošlogodišnjim filmovima su Riz Ahmed (Zvuk metala), pokojni Čedvik Bouzman (Ma Rainey's Black Bottom), Entoni Hopkins (Otac), Geri Oldman (Mank) i Stiven Jan (Minari).

Za najbolju žensku ulogu nominovane su Vajola Dejvis (Ma Rainey's Black Bottom), Andra Dej (The United States vs. Billie Holiday), Vanesa Kirbi (Pieces of a Woman), Fransis Makdormand (Nomadland) i Keri Maligan (Žena koja obećava).

Među glumcima koji će s nestrpljenjem očekivati proglašenje najboljih u kategorijama najboljih u sporednim rolama su iskusna Glen Klouz, Amanda Sejfrid, Saša Baron Koen, Danijel Kaluja, Olivija Kolman.

Jedan od kandidata za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja je film Quo vadis, Aida, bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić. U trci za Oskara, u ovoj kategoriji, su i danski film Još jedna tura, Better Days (Hongkong), Collective iz Rumunije i The Man Who Sold His Skin (Tunis).

Na RTS-u prenos 93. dodele Oskara počinje večeras tačno u dva časa posle ponoći, na Prvom programu, dok će skraćena verzija biti emitovana u ponedeljak, 26. aprila u 20 časova na Drugom programu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи