Читај ми!

Film "Pavićeva kutija za pisanje", na martovskom festivalu dokumentarnog filma

Zbog pandemije 67. Martovski festival dokumentarnog filma nije održan prošle godine, pa se na ovogodišnjem, koji traje od 19. do 25. aprila 2020.godine, prikazuju kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. U okviru programa Domaća panorama, u Domu omladine prikazan je film u produkciji RTS-a "Pavićeva kutija za pisanje", čiji je autor Marija Miljević Rajišić

Povodom 10 godina od smrti Milorada Pavića, 9 decenija od rođenja akademika i 35 godina od nastanka njegovog "Hazarskog rečnika" u RTS-u je prošle godine snimljen dokumentarni TV film "Pavićeva kutija za pisanje" . Uz razgovor sa piscem i šetnju kroz njegov životni i umetnički prostor, autorka nastoji da otkrije kako se rađao njegov čudesan svet.

„Šetali smo po njegovom stanu koji je danas legat i to je bila neka vrsta književne geografije. Pokazivao mi je predmete koji su uticali da stvori poeziju, pojedine romane, pojedine priče koji su bili inspiracija.Kutija za pisanje je kutija stara 100 godina, koju je on iskoristio za svoju knjigu. Najdragoceniji je rukopis Hazardskog rečnika, koji je Pavić pisao u krevetu, olovkom koju i danas čuva. Knjiga koja je otišla u svet i koja ga je proslavila, a prevedena je na više od 40 jezika", rekla je Marija Miljević Rajišić.

Koliko o piscu govori prostor u kome stvara, šta sve utiče na osmišljavanje likova i njihove postupke, samo su neka od pitanja koja zanimaju gledaoce. Slika Pavićevog sina "Predeo slikan čajem", bila je inspiracija i za knjigu i za njen naziv.

„Počeo sam da radim neku sliku tučševima u boji na papiru, međutim, čaj mi se prolio na papir. To sam iskoristio i četkom sam razmazao taj tuš, to mi se svidelo i nastavio sam i dalje tako da radim. Kada je Milorad video šta ja radim, to ga je inspirisalo na naziv njegovog romana", istakao je Pavićev sin.

 Posle prikazivanja na velikom platnu, publika u Domu omladine imala je priliku da upozna autore filma, a tu je bila i piščeva porodica.

Festival traje do 25. aprila, kada će biti dodeljene nagrade najboljim autorima.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво