Читај ми!

Duplo izdanje Martovskog festivala od 19. do 25. aprila u Domu omladine

Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan tokom 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68. Martovski festival održaće se od 19. do 25. aprila 2021. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće sedam dna duže, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video-art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klas i drugi prateći programi.

Novi umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

O filmovima koji su ušli u takmičarski program 67. i 68. Martovskog festivala odlučivala je selekciona komisija u sastavu: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač. Članica selekcione komisije za izbor takmičarskog programa 68. Martovskog festivala je i Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja. Stručni saradnik selekcione komisije 67. Martovskog festivala je Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Žiri 67/68. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama – Gran pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/komponovanu muziku), radiće u sastavu: Želimir Žilnik, reditelj i scenarista (predsednik žirija) – Srbija, Vera Vlajić, rediteljka, scenaristkinja i animatorka – Srbija, Igor Bezinović, reditelj – Hrvatska, Dimitris Kerkinos, profesor i estetičar filma – Grčka, Radoslav T. Stanišić, doktor dramskih umetnosti: odsek filmologija i filmski i TV reditelj – Crna Gora.

Pored takmičarskog programa, Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“.

Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobedili na velikim svetskim festivalima, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Martovski festival je tradicionalno mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се