„Tenk ju, kam agen“ – Henk Azarija se izvinjava svim Indijcima zbog Apua

Apu je praktično postao pogrdna reč, smatra Henk Azarija o liku Apua Nahasapimapetilona koga je dugo godina igrao u „Simpsonovima“.

Henk Azarija je nedavno gostovao u podkastu Armčer ekspert (Armchair Expert) gde je diskutovao o brojnim temama, a jedna od njih je lekcija koju je naučio od igranja likova u kultnoj američkoj animiranoj seriji.

Lik Indijca Apua kritikovan je već neko vreme jer je osmišljen da ističe rasne stereotipe, a glas mu daje belac. Apu je dugogodišnji član Simpsonovih – Indijac i vlasnik obližnje prodavnice, poznat po svom tvrdom izgovoru engleskog i frazi "Thank you, come again" (Hvala i dođite ponovo).

Azarija je voditeljima rekao da je posvetio vreme da bi utvrdio da li je lik Apua problematičan pre nego što je odustao od uloge.

Glumac je naveo nekoliko razloga za tu odluku, između ostalih i jedan od razgovora koji je na njega ostavio dubok utisak.

„Razgovarao sam sa drugarima mog sina jer sam želeo da vidim njihovo mišljenje. Jedan 17-godišnjak mi je rekao da nikada nije gledao Simpsonove, ali da zna šta Apu znači. Praktično je postao pogrdna reč. O njemu zna u kontekstu da su ljudi iz njegove zemlje tako predstavljeni kod nas“, rekao je Azarija.

Susret je snažno uticao na Azariju.

„Zaista se izvinjavam. Važno je da to kažem. Izvinjavam se za svoj udeo u njegovom oblikovanju i učestvovanju u tome. Deo mene se oseća kao da treba da odem do svakog Indijca i da se lično izvinjavam. Ponekad i to radim“, istakao je popularni glumac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво