Читај ми!

Kako su šminkeri pretvorili Borisa Isakovića u Slobodana Miloševića

I dok se sa nestrpljenjem očekuje početak serije „Porodica“, svi već primećuju neverovatnu sličnost glumaca sa dobro poznatim likovima. Bračnom paru maskera trebali su sati da poznate glumce pretvore u Slobodana Miloševića, Miru Marković, Zorana Đinđića...

Da bi glavni glumac Boris Isaković ličio na Slobodana Miloševića morao je svaki dan pre snimanja četiri sata da provede u šminkernici. Masku je morao da nosi tokom celog dana, a tek uveče je sledilo skidanje.

„Dvanaest sati snimanje, četiri sata nameštanje maske i još sat vremena skidanje. Mora da se skida polako da se ne bi koža oštetila, jer to se sve mehanički radi, tako da mora da se radi polako, da bi mogli da mu stavimo i sutra“, objašnjava Lana Rakanović.

Da bi maska bila verna potrebno je izdržati uzimanje otiska – prekrivanje zavojima, gazama, gipsom, čekanje da se to sve osuši. Pre toga se obavezno proverava da li glumac ima slabo srce, napade panike ili pati od klaustofobije.

„Vi kada krenete u taj proces vi onda ne možete da stanete na pola toga, kao, 'čekaj ne mogu', nego to moramo da znamo unapred jer onda moramo da vidimo da li smemo odmah da vas prekrijemo što je nama lakše odjednom“, napominje Sendi Kumalakante šminker za specijalne efekte.

Sreća je to što Borisova maska nije bila suviše teška, oko 300 grama, mada ima situacija kada glumci na glavi nose i po nekoliko kilograma.

„Tu smo mu dodali naglašenu ušnu školjku da ima kao što je Slobodan Milošević imao. I kao što sam rekao, podgojili smo ga, pojačali mu vilične kosti da mu raširimo lice i da ga raskrupnjamo, bila je pridodata i perika“, dodaje šminker.

Specifičan deo maske je oko usta.

„On je sam predložio da mu pojačamo crte ove na usnama da bi on mogao kao Slobodan Milošević da ima izraz lica kako je on uvek pućio tu donju usnu i da on ne bi to stalno radio na silu, mi smo mu napravili to da već bude naglašeno da ispadne kao da se on stalno pući. To mu je dosta pomoglo jer je onda mogao da se koncentriše na glumu nego na te fizičke aspekte da stalno ima u glavi da mora da izbacuje donju usnu“, napominje Sendi Kumalkante.

Ukoliko je suviše toplo, maska može da propadne za nekoliko sati.

„Poželjno je da bude što hladnije, a kako je nama snimanje usred pandemije, pomereno sa aprila na jun, jul, avgust, mi smo dosta rano startovali. Snimali smo u studiju jednom, hangaru, tako da smo sve vreme bili unutra. To je sve bilo ohlađeno, a Boris uopšte nije izlazio napolje“, navodi Lana Rakanović.

Mini serija Porodica ima pet epizoda. Prikazivanje počinje u ponedeljak 29. marta i emitovaće se svakog dana od 20.50 na prvom programu RTS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво