Čitaj mi!

Serija „Porodica“, šta se sve dešavalo u vili Mir pre 20 godina

Ove godine su dve decenije od hapšenja Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika Srbije i Savezne republike Jugoslavije. Na taj događaj – podsetiće nas dramsko viđenje dešavanja pretočeno u mini televizijsku seriju „Porodica“. Potpisuje je reditelj i scenarista Bojan Vuletić, a pet epizoda biće prikazano na RTS-u, svake večeri od 29. marta.

Tri nemirna dana u vili Mir – poslednji dramatični sati zajedničkog života tada najuticajnije porodice u Srbiji, uoči hapšenja Miloševića.

Ambiciozna i odvažna igrana rekonstrukcija potkrepljena dokumentarnim zapisima, zasnovana na faktografiji, autentičnim snimcima, svedočenjima aktera događaja. Ima i fikcije – neke scene bazirane su na pretpostavkama, uz dozvoljene umetničke slobode. 

„Mi smo bili svedoci toga kako je izgledalo to ispred kuće i u tadašnjoj vlasti saveznoj i republičkoj. Ali, malo ko zna kako se unutra porodica osećala, šta su oni radili, šta su mislili, da li su se pribojavali, čega su se pribojavali i čini mi se da je to ono najzanimljivije što će gledaoci imati prilike da vide“, objašnjava reditelj i scenarista Bojan Vuletić.

Delikatna tema, kompleksne ličnosti – za glumce izazov, ogroman. Uz boju glasa, govor, pokrete, gestikulaciju, besprekornu mimiku, evidentna je sličnost sa Miloševićem, u čiji je um u seriji – maestralno pronikao iskusni Boris Isaković.

„Nisam ni ovoga puta bežao od imitacije, ali na određeni način vi ne možete nikada da izgubite iz vida da ta imitacije može biti samo to. I zapravo kad se desi ono u glumcu da imitacija vas odvodi tamo u središte tog čoveka i kad ona počne da se spaja sa vama kao ličnošću, onda imate osećanje da ste na pravom putu“, navodi Isaković.

U priči koja se izdiže nad politikom, jer oslikava ljudske ranjivosti, inspirativan glumački prostor iskoristila je Mirjana Karanović, u ulozi Mirjane Marković.

„Ono što je meni bilo jako važno, to je da se oslobodim svega što je neka prethodna ili da ne kažem predrasuda ili neka slika unapred koju imamo o toj ženi, da bih mogla da iz jedne nule, jedne neutralne pozicije pristupim tom liku“, ističe Karanovićeva.

Uz mnoge ličnosti iz tadašnjeg političkog života Srbije koje vidimo u seriji – pored ostalih Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu, Čedomira Jovanovića, u Porodicu su ušli i imaginarni likovi čije sudbine nose određenu simboliku – TV reporterka, kućna pomoćnica i jedna penzionerka.

broj komentara 0 pošalji komentar