Читај ми!

Počeli „Kalkanski krugovi" - paralelne priče o mestima u koja ne sme da se dira

Još jedna uzbudljiva dramska serija stigla je na RTS - „Kalkanski krugovi" u deset epizoda. Vikendom na Prvom programu, pratićete porodičnu dramu protkanu misterijom.

Serija je snimljena po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Milana Karadžića. 

Kalkanski krugovi su zaštitni krugovi, oni krugovi koji omeđuju jedan prostor, i čuvaju ga od uljeza. U tom smislu kalkanski krug je nešto što ne treba preći, neki prostor koji je tabuizirian", objasnio je Đorđe Milosavljević.

To je bila polazišna osnova kreatora serije Đorđa Milosavljevića za priču koja spaja prošlost 1905-tu i sadašnjost, selo i grad, tradicionalno i moderno, realnost i mistiku, donoseći svojevrsnu pripovedačku svežinu.

„Malo se udaljavamo od te urbane kulise, malo ulazimo u jedan zabačen ruralni kraj", dodaje Milosavljević.

A to je selo Dol sa vešto čuvanom tajnom kroz istoriju - o dve sukobljene porodice. Jednoj pripada ahitekta iz Beograda koji se vraća u dedovinu.

„Igrao sam čoveka koji jednostavno zbog svojih obaveza, zbog života, zbog način života sadašnjeg, nije stigao da upozna svoje dete. Tek kada je ono zapalo u problem, on kreće da je upoznaje, pokušava da joj se približi, pokušava da joj pomogne. To je slučaj, nažalost jako rasprostranjen trenutno kod nas", kaže Vojin Ćetković.

Narativ je složen -  pratimo nekoliko paralelnih priča koje se prožimaju sa namerom da dešifrujemo zašto postoje mesta koja ne smeju da se diraju.

„Ja sam to bukvalno gledala kroz ličnu prizmu lika koga ja igram. To je Vera, i kroz njenu neku intimnu priču, jedne samohrane majke koja je sve uradila da ne doživi sudbinu svoje majke i nije osetila kada se stopila i postala ista kao ona. Shvata da Kalkanski krug nije samo za nju prostor, neki zabranjeni, već je da postoje i u emotivnom smislu, da je i ljubav za njih zapravo kalkanski krug, tako zabranjeni znači krug, a zašto, to ćete sada da gledate", najavljuje Nataša Ninković.

Da je sadržajnost zapravo ključ koji drži gledalačku pažnju potvrđuju Kalkanski krugovi - promišljeno zaokružena priča o nasleđu predaka koje prati junake intrigantne serije.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара