Čitaj mi!

„Zemlja nomada“, „Borat“, „Damin gambit“ i „Kruna“ dominirali dodelom Zlatnog globusa

Svečana ceremonija dodele Zlatnih globusa borila se sa nizom tehničkih problema onlajn dodele priznanja organizovane na dva kraja Amerike, ali bez većih iznenađenja – osim u glumačkim kategorijama.

Što se tiče nagrada za filmsaka ostvarenja, Zlatni globusi su bili prilično ravnomerno raspoređeni, a Zemlja nomada, Soul i Borat naknadni film osvojili su po dve nagrade.

Rediteljka Kloe Džao je osvojila Zlatni globus za najbolju režiju, i ušla u istoriju kao prva žena azijskog porekla koja je osvojila ovo prestižno priznanje za Zemlju nomada koji je takođe, prema mnogobrojnim predviđanjima, proglašen i za najbolji film.

Piksarov film Soul je osvojio nagradu za najbolji animirani film i najbolju muziku, a Borat naknadni film je bio veliki pobednik – osvojio je Zlatni globus kao najbolji film u kategoriji komedije a Saša Baron Koen nagradu kao najbolji glumac.

U kategoriji televizijske produkcije i striming platformi, dominirao je, naravno, „Netfliks“. Kruna je ovog puta osvojila više nagrada od bilo koje druge serije – četiri, uključujući i onu za najbolju dramsku TV seriju i priznanja u glumačkim kategorijama za Džoša O‘Konora, Emu Korin i Džilijen Anderson.

Damin gambit je pobedio u kategoriji Najbolja mini-serija, a nagrada je pripala i glavnoj zvezdi, Anji Tejlor-Džoj.

Sitkom Schitt's Creek je još jedan od velikih pobednika koji je osvojio Zlatni globus kao najbolja TV serija – komedija i za najbolju glumicu, kultnu Ketrin O‘Hara.

Bilo je i velikih iznenađenja, posebno u kategorijama filmske glume. Iznenađenje je bilo da je Rozamund Pike dobila priznanje kao najbolja glumica u mjuziklu za ulogu u filmu I Care A Lot, a najveći šok je bila Andra Dej koja je osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica u drami. Ništa manje iznenađenje bio je i Zlatni globus za Džodi Foster kao najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

Iznenađenje je možda bilo i to što „Netfliksova“ drama Mank reditelja Dejvida Finčera, priča o scenaristi filma Građanin Kejn, koja je bila veliki favorit sa šest nominacija, nije osvojila nijednu nagradu.

Zvezda Crnog pantera, Čedvik Bouzman, za koga se nije znalo da boluje od raka i čija je smrt u 44. godini šokirala njegove obožavaoce, posthumno je nagrađen kao najbolji glumc za poslednju ulogu u drami o džezu Ma Rainey's Black Bottom.

Džejn Fonda, sedmostruka dobitnica Zlatnih globusa, primila je nagradu „Sesil B. Demil“ za životno delo, dok je Norman Lir za svoju dugogodišnju televizijsku karijeru dobio nagradu nazvanu po legendarnoj Kerol Burnet.

Za najbolji strani film izabran je južnokorejski Minari.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">