Čitaj mi!

Festova bioskopska odiseja uz kultne filmove

Na predstojećem, 49. izdanju Međunarodnog filmskog festivala – Fest koji će biti održan od 2. do 11. aprila, jedna od programskih celina biće posvećena kultnim filmovima koji su obeležili prethodna izdanja festivala.

U okviru selekcije „Festovih 50“, u velikoj dvorani Centra „Sava“ biće prikazano devet ostvarenja: Odiseja u svemiru Stenlija Kjubrika, Limeni doboš Folkera Šlendorfa, Smrt u Veneciji Lukina Viskontija, Zmijsko jaje Ingmara Bergmana, Ponoćni kauboj Džona Šlezingera, Andrej Rubljov Andreja Tarkovskog, Tristana Luisa Bunjuela, Borsalino Žaka Dereja i Beti Blu Žan Žaka Benea.

Film Odiseja u svemiru Stenlija Kjubrika prikazan je na prvom izdanju Festa 1971. godine. Radnja prati putovanje na Jupiter s računarom Halom 9000 nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju. Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života.

Odiseja u svemiru nominovana je za četiri Oskara, a ovenčala se jednim, dodeljenim za vizuelne efekte. U narednim decenijama film je stekao kultni status, a kritičari i filmski stvaraoci ga smaraju jednim od najuticajnijih filmova svih vremena.

Ponoćni kauboj Džona Šlezingera, u kome su kultne uloge ostvarili Džon Vojt i Dastin Hofman, još jedan je film prikazan na prvom izdanju Festa. Glavna glumica u filmu, Silvija Majls, ujedno je bila i prva pristigla gošća u istoriji ove manifestacije. Šlezingerov film, čija se radnja odvija oko prijateljstva naivnog žigola u Njujorku (Vojt) i sitnog prevaranta (Hofman), svojevremeno je dobio Oskara za najbolji film, najbolju režiju, i najbolji adaptirani scenario.

Filmsko ostvarenje Limeni doboš Folkera Šlendorfa na Festu je prikazan 1980. godine, ubrzo nakon što je dobio najveća priznanja u svetu filma: Zlatnu palmu u Kanu i Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Nastao po romanu Gintera Grasa, film prati život Oskara Macerata koji odlučuje da nikad neće odrasti, u godinama uspona nacizma i Drugog svetskog rata. Reditelj Folker Šlendorf je u 21. veku bio rado viđen gost Festa, pa je tako Beograd posetio 2001. i 2008. godine. U programu Festovih 50“, publika će moći da vidi rediteljsku verziju (director's cut) filma produženu za 20 minuta, po originalnoj viziji autora.

Ostvarenje Andrej Rubljov slavnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog imalo je svetsku premijeru 1966, a prvi put je prikazano na Festu 1973. godine. Film zasnovan na životu istoimenog ruskog slikara ikona iz 15. veka, ponovo se našao na Festu 2008. godine kada je održana projekcija restaurirane verzije. Tim povodom je gost Beograda i festivala bio ruski snimatelj Vadim Jusov, koji je radio i na originalnoj verziji filma.

Film Smrt u Veneciji u režiji Lukina Viskontija prikazan je na Festu 1973. Ova adaptacija istoimene pripovetke Tomasa Mana osvojila je posebno priznanje na festivalu u Kanu dve godine ranije.

Tristana legendarnog Luisa Bunjuela, sa Katrin Denev u glavnoj ulozi (koja je posetila Fest 2005. godine), našla se na čuvenom prvom izdanju festivala, kao i Borsalino Žaka Dereja sa Žan-Pol Belmondom i Alenom Delonom u vodećim rolama, kao jedan od najuspešnijih gangsterskih filmova u istoriji francuske kinematografije.

Erotska psihološka drama Beti Blu Žan Žaka Denea (1986.) bio je jedan od filmova koji su obeležili osamdesete godine na Festu.

Međunarodni filmski festival – Fest se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost“, sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku filmske publike u bioskope. Organizator je Centar beogradskih festivala (CEBEF), pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Fest će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima.

Informacije o prodaji karata za 49. Međunarodni filmski festival biće naknadno objavljene.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">