Читај ми!

„Dara iz Jasenovca“, pružena ruka oko koje treba da se stvori konsenzus

Šta nam govori činjenica da je televizijsku premijeru filma „Dara iz Jasenovca“ gledala polovina Srbije i kakav će to uticaj imati na društvo i njegovu kulturu sećanja.

Film i sama tema nikoga nisu ostavili ravnodušnim, a da li će i kakav uticaj imati na društvo, u emisiji Oko govorili su dramaturg i pisac Vladimir Kolarić i istoričari Milovan Pisari i Dejan Ristić.

Oko filma treba da se stvori konzensus, smatra istoričar Milovan Pisari, jer se u njemu pravi razlika ko je odgovoran za zločine i krivica se ne generalizuje na čitav hrvatski narod.

S time je saglasan i istoričar Dejan Ristić, koji kaže da Dara iz Jasenovca motiviše na društveni dijalog. „Urađen je sa pijetetom prema žrtvama i visokom nivou odgovornosti. Film je jedna pružena ruka“, naglašava Ristić.

Dramaturg i pisac Vladimir Kolarić ističe da je Dara iz Jasenovca suočavanje sa stradanjem sopstvene zajednice u prošlosti, koje se tiče svih nas duboko i u identitetskom i ličnom smislu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво