Читај ми!

Ivan Karl: Fest je potpuno pripremljen, program je obezbeđen

Zbog pandemije, ceo svet je pomerio prolećna kulturna dešavanja – festival u Berlinu je pomeren za mart, dodela Oskara za april, festival u Kanu za jun. Ista sudbina zadesiće i kulturne manifestacije u Beogradu.

Fest prati kalendar velikih svetskih filmskih manifestacija. Gost Jutarnjeg programa Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu naglašava da će Festa 2021. godine biti, ali nešto kasnije, najverovatnije od 2. do 11. aprila.

„Mi smo se vagali uslovima u kojima se nalazi naša zemlja i sve ostale zemlje, i Fest bi mogao da se održi krajem februara i početkom marta, ali mislim da je za sve one koji čine Fest, a to su publika, gosti i oni koji ga pripremaju i rade, bezbednije da to bude početkom aprila“, dodaje Karl.

Vakcinacija uzima sve više maha kod nas i u ostatku sveta, tako da se očekuje da će možda i mere biti ublažene, pa će biti moguće da Fest ugosti više autora, nego što bi to bilo moguće u trenutnoj situaciji.

Festival je potpuno pripremljen, program je obezbeđen, filmovi su ugovoreni.

„Program će biti jako dobar, sudeći po listi koju je pripremio Jugoslav Pantelić. S obzirom na to kako je izgledala kinematografska godina iza nas, to je više nego dobar program.
Pribojavali smo se da će biti manje filmova. Biće ih manje, ali ne toliko koliko se strahovalo“, navodi gost Jutarnjeg programa.

Na ovogodišnjem Festu publika će biti u prilici da vidi 60 do 70 filmova. Planirano je da projekcije budu u manje dvorana nego inače, ali u dvoranama koje imaju veći kapacitet. Projekcije će počinjati u 9 sati ujutru, a završavati u vreme koje bude propisano u skladu sa merama protiv pandemije.

Program će biti objavljen početkom marta kako bi se imalo nekih mesec dana i za publiku da obezbedi karte pošto se ne očekuje da će kapacitet u dvoranama biti stoprocentan, ali se pretpostavlja da će u aprilu biti bolji nego što bi bio u februaru.

Oktobarski salon

Oktobarski salon prošle godine nije održan zbog pandemije. To je manifestacija na koju se ne može primeniti recept takozvanog duplog festivala, napominje Ivan Karl, kao što će biti urađeno sa Bitefom ove godine, sa Festivalom kratkog metra i Festivalom u Sopotu.

„Oktobarski salon će biti održan ove godine, kao i naredne kako bismo se opet vratili na ritam održavanja svake parne godine“, kaže gradski sekretar za kulturu.

Predviđeno je da se Oktobarski salon ove godine održi u prostoru Muzeja „25. maj“, a za sledeću se, u dogovoru sa Ministarstvom kulture i Vladom Republike Srbije, planira da to bude prostror stare, nekadašnje ložionice u Savskoj ulici, blizu Beograda na vodi koji bi i inače u nekom narednom periodu trebalo da bude rekonstruisana i ako bi se to pokazalo kao dobro rešenje, 2022. godine, možda bi u nekoj budućnosti taj prostor mogao da postane i trajnija adresa Oktobarskog salona.

Belef

Za ovogodišnje, 30. izdanje Beogradskog letnjeg festivala planiran je novi, nešto izmenjeni koncept. Belef je prošle godine, takođe, trpeo posledice pandemije, ali je možda dobro da svoje 30. izdanje dočeka malo redefinisan i modernizovan, smatra Karl.

„Prošle godine je organizovana manifestacija Beogradska letnja scena koja nije uspela u ponom kapacitetu da se realizuje, ali je pokazala ogroman potencijal. Na tragu toga, odlučeno je da se redefiniše Belef i da se veće težište dâ pozorištu i zvaće se Belef – Beogradska letnja scena kao neka vrsta produženja redovne pozorišne sezone i to ne samo za beogradska pozorišta, već i za scene iz ostatka Srbije na više otvorenih punktova u Beogradu. Naravno, to ne isključuje i ostale segmente Belefa, ali će dominantno biti pozorište“, najavljuje Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво