Читај ми!

„Kustendorf“ na telefonima i kompjuterima do 25. januara

Prethodnih godina, januar je bio u znaku „Kustendorfa“. Međunarodni filmski i muzički festival na Mećavnik je dovodio brojne zvezde svetskog autorskog filma i mlade stvaraoce, dok se ove godine, zbog pandemije, festival održava preko digitalne platforme „Kustendorf onlajn“.

Dok su društvene mreže pune sećanja na prethodne godine festivala, ovog januara, prazni su drvengradski bioskopi. Susreti filmskih stvaralaca, radionice, ponoćni koncerti, život i umetnost u svojoj punoći – sve po čemu je čuveni „Kustendorf“ poznat u svetu, odloženi su, a 14. izdanje festivala pratićemo na telefonima i kompjuterima. Na njima je i ovogodišnji žiri. 

„Oduševljen sam što vas sve vidim. Čini mi se da smo već sada lansirani na drugu planetu i da je naša konverzacija okarakterisana time što nismo u mogućnosti da se vidimo u realnom vremenu. Nadajmo se da je to poslednji put. Ali pesimistički deo mi govori da će to biti budućnost“, rekao je osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica u obraćanju na početku festivala.  

U konkurenciji za nagrade su 22 kratkometražna ostvarenja mladih domaćih i inostranih autora, sa kojima razgovara Emir Kusturica.

Festival je svečano otvorila ministarka kulture i informisanja, uz napomenu da su retki kulturni događaji koji na istom mestu, u isto vreme, okupljaju velika imena svetske kinematografje, mlade autore i obične zaljubljenike u film. 

„Festival slavi film i umetnost u svojim najčistijim i najblistavijim oblicima lišenim komercijalizacije i surovih pravila tržišta. Proglašavam 14. 'Kustendorf' otvorenim uz poruku – Dogodine na Mokroj Gori“, rekla je ministarka Maja Goković.

„Kustendorf“ je danas čestitao rođendan filmskoj divi Fej Danavej, prikazuje dokumentarac Junaci našeg vremena i ostvarenje Dragi drugovi Andreja Končalovskog, koga je uz mnogo bliskosti, bez obzira na kilometre udaljenosti, pozdravio reditelj i osnivač festivala Emir Kusturica.

I tako je „Kustendorf“, sa zvezdama, ušao u vaše kuće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара