Читај ми!

Marko Janketić: Sadizam egzekutora u „Dari iz Jasenovca“ najpotresnije čime sam se bavio

U istorijskoj drami o stradanju srpske dece u logoru smrti „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića, poverena mu je najteža uloga. O ulozi najkrvoločnijeg ustaškog oficira, zapovednika logora Maksa Luburića, za RTS govori Marko Janketić.

Lik zloglasnog sadiste koji je u smrt poslao stotine hiljada Srba u Drugom svetskom ratu, ubedljivo je oživeo u filmu koji prikazuje mrak i užas logora iz perspektive jednog deteta. 

Marko Janketić, našao se pred glumačkim izazovom, da pronikne u srž osvedočenog psihopatskog uma.

„Najteže je bilo da probam da shvatim koje je to poreklo te patološke mržnje prema nekome samo na osnovu nacionalne ili verske pripadnosti, tako da to je nešto što meni nije blisko i nikada mi neće moći da mi bude blisko“, rekao je Janketić.

Luburić u filmu uglavnom daje naređenja za egzekucije, mirno ih posmatra uživajući u njima - u ambijentu koji deluje autentično.

„Ono što je razlikovalo Jasenovac i Staru Gradišku i čitav taj lanac logora u NDH je način egzekucije tih ljudi. Čini mi se da je to bilo najteže. Taj neki perverzni sadizam koji su ti egzekutori imali je verovatno nešto najpotresnije čime sam se bavio“, iskreno je dodao glumac.

Sama tema i priča, podrazumevaju suočavanje sa teškim, mučnim scenama.

Ni glumcima nije bilo lako tokom snimanja filma, uprkos estetici koju je reditelj primenio.

„Nije išao u onaj totalni naturalizam da do detalja vidimo sve, ali je čini mi se upravo ta estetika i omogućila da to bude u emotivnom smislu bude još snažnije“, kaže Janketić.

Emotivnu distancu i izlazak iz teskobe ove priče, teško je napraviti, jer film Dara iz Jasenovca, jednostavno uvlači i protagoniste i gledaoce u jednu od najvećih strahota u istoriji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво