Čitaj mi!

Premijera filma „Koridor 92“, na RTS-u, 20. januara u 21 sat – borba za „Put života“

Na Prvom programu RTS-a, u sredu, 20. januara u 21 sat, premijerno se emituje dokumentarno-igrani film „Koridor 92“, koji se bavi hronologijom jedne od najznačajnijih borbi Vojske Republike Srpske – bitkom za proboj koridora u Posavini. Autor filma je Slađana Zarić.

Bila je to bitka koja je definisala sudbinu Republike Srpske, a šta se otkrilo posle otvaranja arhiva? Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Slađana Zarić, autorka filma Koridor 92, istakla je da će dosta toga biti novo za gledaoce iz Srbije. U Republici Srpskoj to je bitka o kojoj se toliko priča i toliko zna. A za neke gledaoce Srbije, film Koridor 92 je sinonim za auto- put, Beograd - Niš.

„Naime, ja započinjem priču 3. marta 1992. godine, kada su regularne trupe Hrvatske vojske, prešle most koji je razdvajao i danas razdvaja Slavonski i Bosanski Brod, i kada su zajedno sa pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane, a to je vojska bosanskih Hrvata i Bošnjaka u kojoj Hrvati čine većinu,napali srpski narod. Tu imate stvari koje su jako zanimljive", napominje autorka filma Slađana Zarić.

Ističe da Srbi tada nisu bili baš organizovani,to je početak marta, i pre nego što je i zvanično počeo rat u Bosni i Hercegovini. Oni kreću da se povlače i JNA koja kontroliše taj deo Posavine, Tuzlanski korpus, je negde u raspadu. Tada dolazi do strašnog stradanja Srba, tu su se formirali logori, gde je preko 2.800 Srba iz Posavine prošlo kroz te logore.

"Ono što je možda jako zanimljivo, pogotovo, nama ovde u Srbiji, je da upravo u tom trenutku, martu i aprilu 1992. godine, kada imamo pripadnike Hrvatske vojke koji prelaze u BiH, i ratno dejstvuju na teritoriji druge države, mi u Srbiji imamo ekonomske sankcije, zbog učešća u ratu. Tada je Hrvatska vojska podigla i „Mig 21", da bi dejstvovale po položajima srpske vojske", rekla je autorka filma.

Dodaje da su tada napredovale hrvatske trupe i presekle „Put života", put između Bijeljine i Banjaluke. Tada ceo zapadni deo Republike Srpske nije imao struju oko 40 dana, a zbog nedostatka kiseonika u bolnicama umiru bebe.

Kada je vojska JNA napustila teritoriju Bosne i Hercegovine, tada se organizuje vojska Republike Srpske i kreće u proboj Koridora. Da on tada nije probijen, ne bi bilo ni Republike Srpske danas.

Koliko je života spaseno?

„Spaseni su svi stanovnici tog područja, a stradalo je 580 pripadnika vojske Republike Srpske i pripadnika policije Srpske Krajine. To je bitka koja je definisala opstanak Republike Srpske", istakla je autorka filma Slađana Zarić.

Sagovornici u filmu su učesnici bitke, u kojoj je učestvovalo oko 40.000 vojnika. U filmu glume Vuk Kostić, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović i drugi.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 20. jan 2021, 22:58) - iGor [neregistrovani]

Хаотично

Превише уопштено. Само су споменуте најтеже борбе.
Добор кула заслужује бар један цео документарни филм.

Фала на пажњи.

(sreda, 20. jan 2021, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

филм

Треба снимити филмове о српским борбама од Бијељине до Требиња. Офанзиве и страдања , Митровданска, егзодус из Сарајева, Горажде, Рогој, Олобо, Брратунац, Сребреница, Бијељина...

(sreda, 20. jan 2021, 15:33) - Jos jedan iz VRS [neregistrovani]

Bez naslova

Ziv je Veljko, umro nije, dok je Srpske i Srbije!

(utorak, 19. jan 2021, 21:49) - RSK [neregistrovani]

Krajina

Spomenite i borce Republike Srpske Krajine čija je uloga u proboju koridora bila velika.

(ponedeljak, 18. jan 2021, 13:53) - Војник ВРС [neregistrovani]

Опаска

Све похвале за филм... и мала примједба, тј. занима ме зашто је у филма изостављен покојни Вељко Миланковић!?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">