Читај ми!

Festival u čast 75 godina od pobede nad fašizmom

Međunarodni filmski festival "Dan pobede", prvi put će ove godine biti organizovan u okviru Festivala evropskog i nezavisnog filma "Euro-in film 2020", koji je otvoren u Kulturnom centru Novog Sada. Festival je pokrenut u čast jubileja, 75 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

U čast "Besmrtnog puka", događaja koji se u mnogim zemljama održava u znak sećanja na žrtve nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu, iznedren je festival "Dan pobede"- filmske priče o osvajanju slobode.

"Dobar ratni film je u stvari anti-ratni film. Rat je nešto što se protivi suštini čovekovog življenja. Zato što ima i smrti i sve moguće nedaće koje rat sa sobom donosi", rekao je selektor Đorđe Kaćanski.

Projekcijom filma Gluvi barut odata je počast nedavno preminulom glumcu Mustafi Nadareviću. Ove godine biće zastupljeni antologijski i nagrađivani ratni filmovi domaće, ruske, beloruske, češke i kinematografije Velike Britanije.

"Događaj bi obuhvatilo Dan pobede, ne samo narode u Evropi, nego sve narode koje imaju ratno iskustvo. Iskustvo stradanja, ali istovremeno vaskrsenja i ponovnog buđenja iz pepela stradanja i propadanja i ništavila koje rat sa sobom nosi", istakla je organizator Valentina Čizmar.

Od sledeći godine, osim u Novom Sadu, festival će paralelno biti organizovan u Istočnom Sarajevu i Budvi. Uz poštovanje svih epidemijskih mera, festival "Dan pobede" trajaće do 11. decembra.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије