Читај ми!

Francusko-srpski filmski susreti završeni na 26. FAF-u

Peti Francusko-srpski filmski susreti u programu „Randevu” trajali su tri dana (30.11-02.12) u okviru 26. Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu, a ataše za kulturu Francuskog instituta Srbije Katrin Fodri predstavila je rezultate projekta u Kombank dvorani.

„Ove godine zbog čitave situacije morali smo da ove susrete organizujemo onlajn, što je i omogućilo da na taj način imamo više učesnika nego prethodnih godina, ali to svakako ne umanjuje tugu što ne mogu svi biti uživo u druženju sa nama", istakla je Fodrijeva. 

Naglasila je prednosti tih susreta preko internet platformi, samo zbog činjenice da se može uključiti više profesionalaca iz raznih delova sveta istovremeno.

Fodrijeva je izjavila da je bilo zaista puno ljudi koji su zainteresovani za francusko-srpske filmske susrete, i uopšte filmsku produkciju ove dve zemlje, a da cifre govore same za sebe.

Bilo je 174 prijavljenih učesnika, od toga 125 studenata sa Akademija umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti, 14 producenata, 14 reditelja i scenarista, i još 21 drugih filmskih profesionalaca.

Ukupno je bilo 400 učesnika na 10 panela koji su zajednički organizovali FAF, Filmski centar Srbije i Francuski institut, što čini 40 osoba po jednoj debati - tribini.

„Glavni oslonci ovih susreta bile su tri teme, pre svega ohrabrivanje koprodukcija za sve profesionalce u ovom poslu, zatim podrška razvoju publike, kao i razvoj mladog stvaralaštva", pojasnila je predstavnica Francuskog instituta.

Neophodne posebne vrste pomoći 

Na temu koprodukcije bilo je reči o korišćenju filmskih sala u doba krize uzrokovane pandemijom, i podvučeno je da je filmski sektor dosta pretrpeo i u Srbiji i Francuskoj, a da su posebne vrste pomoći od strane vlada apsolutno neophodne da bi se održale te oblasti.

„U filmsku industriju se ulaže 2,3 odsto privrede u Francuskoj, čime je prva od svih umetnosti po investicijama, ali ovaj procenat je daleko ispod iznosa koji se ulaže u proizvodnju automobila ove zemlje", otkrila je ataše za kulturu.

Za podsticaj stvaralaštva mladih je prisutna stipendija FEMIS - visoka Nacionalna francuska škola slike i tona, održan je i master klas za produkcije dokumentarnih filmova, ali i promocija kratkometražnog filma, što je sve realizovano tokom ovih susreta. 

„Zadovoljni smo što su se mladi odazvali ovim susretima 'Randevu', jer je 125 studenata pratilo ove programe, i njima uvek treba predložiti sadržaje koji su prilagođeni nivoima njihove karijere", pojasnila je Katrin Fodri i dodala da se nada uživo susretima sledeće godine kada se situacija smiri sa pandemijom.

„Francuska kinematografija je veoma otvorena za koprodukcije sa svim zemljama sveta, naravno uvek i sa Srbijom", zaključila je predstavnica Francuskog instituta.

Miroljub Vučković ispred Filmskog centra Srbije, iz odeljenja za Međunarodnu saradnju, podsetio je da je nekadašnji Institut za film, sada upravo FCS, bio domaćin francuske radionice dokumentarnog filma Atelje Varan, koji je stvoren na inicijativu mladih autora.

Tako je upravo Varan iznedrio nekoliko danas značajnih srpskih stvaralaca dokumentarnog filma od kojih je najpoznatija Mira Turajlić sa svojim višestruko nagrađivanim ostvarenjima Sinema komunisto i Druga strana svega.

Vučković je napomenuo da je FCS planirao, osim „Randevu" programa, da saradnju sa Francuskom nastavi i upravo sa novom sesijom "Ateljea Varan", koja bi trebalo da se održi u Beogradu u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom.

„Cilj narednih susreta 'Varana' je da učesnici ne budu fokusirani samo na Srbiju, već da pokušamo da 'regrutujemo' polaznike iz mnogih susednih zemalja", zaključio je Vučković.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи