Čitaj mi!

Magija italijanske Činečite u našem domu

Od danas, prvog decembra, pa svakog narednog utorka i srede, tačno 11 događaja odvešće nas u magični i svet Federika Felinija putem njegovih remek-dela, od filma „Život je lep“ preko „Kazanove“, zatim u svet špageti vesterna Serđa Leonea i one zanosne atmosfere njegovog čuvenog „Bilo jednom u Americi“, a sve to putem virtuelne ture.

Zahvaljujući inicijativi „Činečita na jedan klik“ i „Italijanski audiovizuelni muzej (MIAC) na jedan klik“, kroz dva ciklusa predavanja o sedmoj umetnosti koja je omogućio Istitut „Luče Činečita“, od danas pa do 5. januara 2021. godine biće moguća šetnja kroz istoriju italijanskog filma preko raznih filmskih setova, rekvizita i kostima iz filmova, multimedijalnih artefakata koji se nalaze u Italijanskom audiovizuelnom muzeju.

Sve to će zainteresovanima biti dostupno na kompjuteru ili telefonu, preko društvenih mreža tj. zvaničnih Fejsbuk, Jutjub i Instagram profila "Cinecittà si mostra", MIAC-a i Istituta „Luče Činečita“.

Na tom putu moći će da se otkrije antički Rim kako je prikazan u stalnoj postavci Činečite, haljine i odela glumaca, scenografski elementi poput Pinokija Roberta Beninjija. Tu su i svi rekviziti koji se koriste iza kulisa, specijalni efekti i čitava istorija italijanskog filma od početaka do današnjih dana.

Svakog utorka i srede biće moguće videti dva inserta poznatih filmova za decu i odrasle. Utorak će biti posvećen virtuelnim turama "Cinecittà si mostra e Feliniana – Ferretti Sonia Feliniana", dok će sreda uključiti reflektore u Muzeju koji kroz film, video-instalacije i multimedijalne predstave otkriva 120 godina filma, radija i televizije deci, a i starijima koji su duši i dalje deca.

Neki od sadržaja su i na znakovnom jeziku. Detaljni program je moguće videti na sajtu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">