Čitaj mi!

„Randevu“ – francusko-srpski filmski susreti na 26. FAF-u

Već petu godinu zaredom, Francuski institut nastavlja saradnju sa Festivalom autorskog filma i ove godine od 30. novembra do 2. decembra, organizuje program „Randevu“ u saradnji sa francuskim udruženjem za promovisanje i prikazivanje nezavisnog filma ACID, Filmskog centra Srbije i „Megakom filma“.

Francusko-srpski filmski susreti će se, zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti dolaska gostiju, održati u potpunosti onlajn. Reditelji i producenti iz obe zemlje vodiće diskusije na temu aktuelnih okolnosti – kako snimiti film tokom pandemije.

U okviru Festivala biće prikazano 19 francuskih filmova, među kojima i izbor Uruženja ACID. Francuski filmovi će se prikazivati u sklopu programa "Bande à part" i "Cinéfondation".

„Program 'Bande à part' predstavlja prostor za formalno i politički najradikalnija dela autorske kinematografije. To je prostor za smele, vizionarske i nezavisne glasove koji proširuju okvir onoga što je film. Ove godine će u 'Bande à part' programu biti prikazani novi filmovi Filipa Garela, Hong Sang Sua, Lava Dijaza. Takođe, publika će imati mogućnost da pogleda prvo žensko remek-delo u istoriji filma: Žana Dilman (1974) od Šantal Akerman. Film Šantal Akerman je možda najamblematičniji primer za ideju kinematografije koju 'Bande à part' 'brani'“, navodi Vladimir Perišić, selektor programa.

"Cinéfondation" je kanska selekcija kratkih studentskih filmova. U toj selekciji su se po prvi put predstavili svetu neki od najznačajnijih savremenih autora: Korneliu Porumboju, Nadav Lapid, Kornel Mundruco i drugi. Festival autorskog filma će na 26. izdanju prikazati nagrađene filmove iz ovogodišnje selekcije.

Osim okruglih stolova i selekcija "Bande à part" i "Cinéfondation ", na programu su i sadržaji namenjeni srpskim studentima i mladim filmskim stručnjacima, kao što su francuski programi podrške za razvoj i produkciju stranih filmova, stipendija FEMIS, rezidencija pisanja kratkometražnog filma, masterklas na temu dokumentarnog filma, programi finansiranja i distribucije kratkometražnih filmova.

Svi razgovori će se odvijati onlajn, sa simultanim prevodom na srpski i francuski. Budući da je broj učesnika ograničen, svi zainteresovani mogu se prijaviti putem Guglovog formulara koji se nalazi na sajtu Festivala, dok se karte za filmske projekcije mogu kupiti na blagajnama bioskopskih dvorana. Takođe, sve panele i diskusije, publika može pratiti uživo preko Jutjub kanala.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">