Čitaj mi!

„Ime naroda“ Darka Bajića u bioskopima od 12. novembra

U danima kada je poseta u bioskopima prepolovljena, ali ne zbog bezbednosti samih sala u kojima od prvog dana otvaranja širom sveta nije zabeležen nijedan slučaj prenosa virusa, već zbog smanjenog broja filmova u bioskopima, „Zilion film“ producent filma „Ime naroda“ najavio je bioskopsku distribuciju filma u režiji Darka Bajića, za 12. novembar.

Bajićevo ostvarenje otvorilo je dva velika cenjena domaća festivala. Najpre je to bio 27. Festival evropskog filma Palić gde je ovenčan i nagradom publike „Gorki list“, a potpom je bio film otvaranja tradicionalnog 13. Leskovačkog internacionalniog festivala filmske režije LIFFE.

Ime naroda je biografsko-istorijska drama o jednoj od ključnih ličnosti Novog Sada i srpske istorije uopšte – Svetozaru Miletiću.

Ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotni borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini, lik Svetozara Miletića glavni je protagonista filma čiju režiju potpisuje reditelj Darko Bajić, po scenariju Milovana Vitezovića.

Glavna uloga pripala je uvaženom glumcu Ljubomiru Bandoviću.

Nakon što je više puta politički osuđivan, borbu Svetozara Miletića nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi.

U ostalim ulogama našli su se i ostala uvažena imena srpskog i regionalnog glumišta: Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Ana Franić, Arpad Mesaroš, Radovan Vujović, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Ivan Bekjarev.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">