Читај ми!

„Zlogonje“ i „Ti imaš noć“ od sutra samo u sali „Srpskog filma“

Nedavno ustanovljena sala „Srpskog filma“ u Kombank dvorani od 29. oktobra ima novi repertoar koji se menja na svakih nedelju dana. Posetioci će, za početak, moći da pogledaju „Zlogonje“, „Ti imaš noć“ i „4 godine u 10 minuta“, najavili su iz Filmskog centra Srbije.

Program u sali „Srpskog filma“ se kreira po ustaljenom konceptu – jedan srpski celovečernji igrani film, jedna manjinska srpska koprodukcija i jedan srpski dugometražni dokumentarac.

Sva tri ostvarenja koja su u sali od 29. oktobra nastala su uz podršku Filmskog centra Srbije.

Bajkoviti film za decu Zlogonje Raška Miljkovića prati priču o Jovanu i Milici, 10-godišnjacima koji se upoznaju kada Milica iznenada stigne u Jovanov razred.

Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica polako uspeva da se probije.

U proizvodnji kuće „Akcija produkcija“ film je nastao prema knjizi O dugmetu i sreći Jasminke Petrović, dok glavne role tumače deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti.

U glumačkoj ekipi su i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić i Matija Popović.

Drama Ti imaš noć Ivana Salatića započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana odakle odlazi natrag kući.

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar.

Film je premijerno prikazan u zvaničnom programu Venecijanskog filmskog festivala, a nastao je kao crnogorsko-srpska koprodukcija.

Ostvarenje neobičnog naziva 4 godine u 10 minuta dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na međunarodnom festivalu „Beldoks“.

Nakon svetske premijere i nagrade na festivalu "Visions du Reel" u Nionu (Švajcarska), prikazan je i na velikom broju drugih festivala širom sveta.

U pitanju je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video-arhiva tokom ekspedicije bila osnova za film.

Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal –vanzemaljski pejzaži, zastrašujući momenti i san o avanturi.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević, a film je nastao u okviru kuće „Horopter film prodakšn“, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво