Читај ми!

Otvoren festival italijansko-srpskog filma, najnoviji filmovi u Kinoteci

Festival italijansko-srpskog filma otvoren je zvanično u Jugoslovenskoj kinoteci uz prisustvo medija i visokih zvanica uz projekciju filma „Izvinite? Alberto Sordi“. Reč je o biografskom televizijskom filmu koji govori o dvadeset godina života Alberta Sordija, od samih početaka do sticanja slave.

U znak sećanja na ovog rimskog glumca u holu Kinoteke je priređena i izložba fotografija posvećena pojedinim trenucima iz njegove izuzetno dugačke karijere, koja se od 19. oktobra može pogledati u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Festival se održava od 17. do 25. oktobra, u oba sedišta Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i predstaviće filmove najnovije italijanske produkcije: Pinokio reditelja Matea Garonea, koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Donatelov David 2020. bio nominovan u 15 kategorija i pobedio u čak pet.

Pet je savršen broj reditelja Igora Tuverija; To je za tvoje dobro Rolanda Ravela u kome, između ostalih, igraju Marko Đalini i Izabela Ferari; U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša Marka Bočija; Moj brat juri dinosauruse Stefana Čipanija sa Alesandrom Gasmanom u glavnoj ulozi i film Čekajući varvare kolumbijskog režisera Čira Gvere za koga je produkciju radio Italijan Andrea Jervolino.

Pored toga biće prikazani kultni klasični filmovi italijanske kinematografije povodom 100 godina od rođenja Alberta Sordija.

Otvaranju festivala prethodila je konferencija za medije na kojoj su govorili njegova ekselencija Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji; Gabrijela Karluči, umetnička direktorka festivala; Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke; Paola Kordone, v.d. direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Ambasador Lo Kašo je istakao da duga saradnja u kinematografiji između Rima i Beograda zaslužuje da bude obnovljena i ponovo pokrenuta. Italijanskoj i srpskoj filmskoj industriji treba da se ukažu brojne mogućnosti i važno je stvoriti uslove za susrete kao što će se desiti narednih dana na Festivalu italijansko-srpskog filma.

Prema rečima Gabrijele Karluči, zahvaljujući Festivalu italijansko-srpskog filma omogućena je distribucija filma Hotel Beograd u Italiji i u Španiji, a cilj festivala je upravo da se omogući što veća saradnja i distribucija filmova u drugim zemljama.

U Srbiji imaćemo premijerno prikazivanje filma koji pretenduje za nagradu Oskar, Čekajući varvare, što je 2. premijerno prikazivanje u svetu, jer je ovaj film do sada prikazan samo u Španiji. Reč je o filmu rađenom prema romanu Dž. M. Kucija, uz međunarodnu glumačku podelu: Džoni Dep, Robert Patinson i oskarovac Mark Rajlans. Producent filma je Andrea Jervolino.

Najavljen je sporazum o filmskoj saradnji između Srbije i Italije, a tim povodom Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, izjavio je da je velika čast za jednu malu državu kao što je Srbija da može da ima veliki ugovor sa državom Italijom o koprodukciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво