Читај ми!

Srdanu Goluboviću Gran-pri Festivala u Leskovcu za režiju filma „Otac“

Gran-pri 13. Festivala filmske režije u Leskovcu, priznanje „Živojin Žika Pavlović“ dodeljeno je Srdanu Goluboviću za film „Otac“. Druga nagrada pripala je Mladenu Đorđeviću za „Sumrak u bečkom haustoru“, a treća nagrada Marku Đorđeviću za film „Moj jutarnji smeh“. Nagrađeni su i Matjaž Ivanišin, Ivana Vuković, Filip Đurić.

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem rediteljskog debija Gordana Kičića Realna priča završeno je trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE.

Minutom ćutanja publika je odala počast reditelju Goranu Paskaljeviću, ovogodišnjem laureatu nagrade „Živojin Žika Pavlović" koji je preminuo 25. septembra.

Reditelj Srdan Golubović, dobitnik Gran-prija „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju filma Otac, prilikom dodele priznanja rekao je da mu je ova nagrada veoma značajna jer je Živojin Žika Pavlović bio njegov profesor.

„Kada pričam sa nekim svojim kolegama iz bivše Jugoslavije, to jest regiona zavide mi na toj privilegiji – i treba da zavide“, istakao je nagrađeni reditelj.

Golubović je zahvalio bivšem profesoru, mentoru i dugogodišnjem prijatelju Darku Bajiću: „Kao studenta treće godine izvukao me je i dao mi priliku da radim, sarađujem sa njim i učim od njega. On je prvi čovek koji je poverovao, pomislio i osetio da u meni ima nečega. Na tome sam mu beskrajno zahvalan, jer kad dođu neki uspesi onda svi to prepoznaju, ali je važno ko je taj koji je prvi“.

Srdan Golubović je iskazao zahvalnost Darku Bajiću i zbog strasti prema filmu koju je preneo na njega.

„Istu tu ljubav, strast i energiju Darko je preneo na ovaj divan festival. Zbog toga ga danas svi mi koji se bavimo režijom smatramo dragocenim mestom“, zaključio je Golubović i poručio Leskovčanima da čuvaju festival.

Dobitnik druge nagrade za režiju je Mladen Đorđević za film Sumrak u bečkom haustoru. Treća nagrada u ovoj kategoriji pripala je Marku Đorđeviću za film Moj jutarnji smeh

„Tri nagrađena filma su se izdvojila u selekciji Takmičarskog programa drugačijim, žustrim, beskompromisnim pristupom. Bilo nam je veoma važno da se tako nešto i nagradi“, istakla je predsednica žirija, glumica Ana Franić. 

Umetnički direktor Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije Darko Bajić naglasio je da festival raste: „Naše sledeće razmišljanje je stvaranje strategije kako, gde i kuda ide ovaj festival sedeće decenije. Nadam se da ćemo stvoriti jedan moderan festival koji će ne samo u regionu nego i u čitavoj Evropi imati značajno mesto“.

Publici su se obratili i Mladen Đorđević i Marko Đorđević, dobitnici druge i treće nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za režiju.

Slovenački reditelj Matjaž Ivanišin, povodom Nagrade za najbolji film u kategoriji Nezavisnog filma zahvalio je putem video-linka: „Drago nam je primiti ovakvo priznanje. Žao mi je što nismo zajedno večeras kako bismo se mogli veseliti, ali se nadam da će biti prilike tokom nekog drugog izdanja“.

I Ivana Vuković, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu Moj jutarnji smeh pozdravila je publiku putem video-poruke: „Mislim da je ovo prvi festival na kojem je prikazan naš film, a na kojem se dodeljuju nagrade, tako da sam mnogo srećna. Marko mi je rekao da je bilo mnogo lepo na projekciji u Leskovcu i to me je obradovalo. Bravo što ste uopšte uspeli da održite festival u ovim okolnostima“.

Video-porukom publici se obratio i Filip Đurić, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u filmu Moj jutarnji smeh: „Mnogo mi je drago što ste nam dodelili nagrade i što se nekim ljudima sviđa to što smo radili. Meni je mnogo značajan taj film i proces kroz koji smo prolazili tokom snimanja“.

Najbolji film iz selekcije Nezavisni film je ostvarenje Oroslan slovenačkog reditelja Matijaša Ivanišina. Posebno priznanje žirija programa Nezavisni film pripalo je Stefanu Maleševiću za režiju filma Mamonga.

Gran-pri „Radomir Bajo Šaranović“, nagrada za najboljeg mladog reditelja, pripala je Lovri Mrđanu iz Hrvatske za režiju filma Pečat.

Druga nagrada u ovoj kategoriji dodeljena je Alenu Šimiću iz BiH za režiju filma „B4“, dok je dobitnica treće nagrade Nina Ognjanović iz Srbije, za režiju filma Plaču.

Festival LIFFE održan je od 25. do 29. septembra na više lokacija u Leskovcu i onlajn, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара