Filmovi, muzika, izložbe, tribine zbog kojih morate u Dom omladine Beograda

Narednih dana očekuje se zatvaranje serijala Koncerti na Zidiću, ali Dom omladine Beograda na repertoaru, koji obuhvata muzičke nastupe, filmove Festivala Subverzivnog filma, izložbe i tribine, nudi sadržaje koje ne bi trebalo propustiti.

Osim toga, oktobar mesec donosi još atraktivnih najava, kao što je zatvaranje Koncerata na Zidiću, nastavak festivala Subverzivnog filma Plan B, izložbe i nekoliko tribina na aktuelne teme.

Serijal "Monday Blues" koji postoji od 2017. godine, večeras od 20 sati donosi muzički bluz dvojac – Aleksandar Đukić (bas i glas) i Bojan Vulin (gitara i glas).

Specifično za ovaj duo je što njihovi koncerti nisu samo svirke, već imaju i tribinski sadržaj. Na nastupima o bluzu se priča isto koliko se i svira.

Tokom protekle tri sezone na "Monday Blues" programima, kao gosti Đukića i Vulina, nastupili su i: Milan Petrović (klavijature), Aleksandra Bjeloš (udaraljke), Ivan Jovanović (usna harmonika).

„Od početka smo se trudili da se prema izabranom bluz repertoaru odnosimo kao prema pesmama koje smo sami napisali, dakle upijamo ih, poistovećujemo se s njima, svesno ili nesvesno ih personalizujemo i tek onda one izlaze iz nas na način kako to radimo“, objašnjava Đukić.

Osim koncerta, večeras su na programu i dve tribine, i prva počinje u 19 časova, a pod nazivom Šonin Mekgvajer: fantastika na pokretnoj traci.

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u Tribinskoj sali organizuje ovaj panel o najproduktivnijoj žanrovskoj autorki poslednje decenije, jer Mekgvajerova spada u pisce urbane fantastike, horora, kao i neke neobične mešavine tih žanrova, i uglavnom stvara dugačke serijale.

Ona još crta stripove, svira i snima muziku, o čemu će takođe biti reči na tribini čije su moderatorke Jelena Jokanović i Ivana Damnjanović.

Izolacijski šok naziv je druge tribine koja će se održati u Holu Velike sale od 21 čas, koju vode poznati dvojac filmskih kritičara i dramaturga, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević, tvoraci emisije Šok koridor.

Da bi zaokružili tematiku i trilogiju, kojom su se bavili na prethodne dve tribine, Bekvalac i Radivojević će se danas baviti izolacijom.

Prvo su obradili filmove na temu virusa i bavili se atmosferom neizvesne budućnosti pred apokalipsu, a sada će kroz istoriju kinematografije prikazati inserte iz filmova u kojima se glavni junaci bore ili izdržavaju u ograničenom prostoru.

Tokom oktobra izdvajaju se dve tribine, najavljene za 5. i 9. oktobar. WESTWORLD: Putevi i stranputice nekad najboljeg SF-a na TV-u održaće se u sledeći ponedeljak.

Reč je o istoimenoj popularnoj TV seriji naučne fantastike, kuće HBO, gde će domaćin večeri Miljan David Tanić pokušati da odgovori na pitanje: Gde se nalazimo posle treće i u čekanju četvrte sezone serije?

Osim njega, odgovore na sva pitanja daje i ekipa podkasta Dopisi iz Diznilenda i koja je pomno pratila seriju.

Druga tribina 9. oktobra je posvećena domaćem ostvarenju Moj jutarnji smeh: Prokrastinacijski gnev u srpskom filmu iz ciklusa 12 gnevnih filmova.

Na tribini o ovom generacijskom eksperimentalnom nezavisnom filmu će učestvovati Marko Đorđević, scenarista, reditelj, montažer, Filip Đurić, glumac, Ivana Vuković, glumica, i Miloš Pušić, producent.

Ovo delo je i apsolutni pobednik Festivala autorskog filma 2019. godine. 

Posle šest prikazanih filmova, nastavlja se Festival Subverzivnog filma – Plan B u naredne dve subote 3. i 10. oktobra, projekcijama kratkometražnih naslova.

Prva subota će predstaviti dela U kutiji Mihajla Jevtića, Školice Srđana Keče i Kiselo i slatko Marije Asamović, dok će druge subote na repertoaru biti još dva kratka ostvarenja - Igra Jelene Jovčić i Hotlajn Dragana S. Nikolića.

Za finale serijala Koncerti na Zidiću 2. oktobra od 20 časova nastupiće austrijski umetnik Peter Zirbs.

Prošle godine otvorio je koncertnu sezonu na Platou Milana Mladenovića predstavljanjem svog prvog solo albuma What if We Don't Exist?, a sada je zatvara di-džej setom koji će biti ekskluzivna promocija novog EP projekta On A Beautiful Day, objavljenog 28. avgusta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво