Читај ми!

Branko Tomović i njegov „Vampir“ sa meštanima sela kod Trstenika

U Rujišniku kod Trstenika privodi se kraju snimanje dugometražnog, autorskog filma strave i užasa pod radnim nazivom „Vampir“. Reč je o britansko-srpsko-nemačkoj koprodukciji, u kojoj je glavni glumac, scenarista i reditelj Branko Tomović, koji već dve decenije bogatu filmsku karijeru gradi u Evropi i Americi.

Staro groblje u Rujišniku, kraj kojeg u noćnim satima malo ko prolazi, tokom protekle tri nedelje bilo je glavna lokacija za snimanje. Opsežne pripreme ekipa koja je gotovo bez predaha radila, obavljala je preko puta, u kući Brankovih predaka, gde se kao dete prvi put susreo sa mitskim pričama o vampirima.

„Rastao sam u Nemačkoj, pa sam posle studirao glumu u Njujorku i sad živim već 15 godina u Londonu. Mene je oduvek fascinirala tamnija i misteriozna strana Srbije i zato sam baš mislio da vampiri koji su iz Srbije, da o tome radimo film. Sve što smo snimali ovde, i ovu okolinu, to se na zapadu uopšte ne zna i meni izgleda baš lepo“, kaže Branko Tomović, glumac, reditelj i scenarista.

„Četiri vampirska slučaja iz 18. veka, koje su zabeležili austrijski lekari, su poznati svetskoj javnosti, to nije nikakvo čudo. Meni je stvarno drago što se Branko odlučio da se vrati svom kraju i da to što je zabeleženo, praktično, u dokumentima Bečkog arhiva prebaci u film i na taj način, na najbolji način, promoviše kulturu našeg kraja“, istakao je Ivan Nešić, profesor istorije.

Vampir u Rujišniku

U priči o Arnautu koji kao svedok zločina iz Engleske beži, skriva se u zabačenom srpskom selu čuvajući groblje, pored Branka Tomovića, Eve Ras i glumaca mlađe generacije, učestvuje i tridesetak statista iz Rujišnika i okolnih sela.

„Ovde smo mesec dana i više, ne računajući pripreme, to je već nekoliko meseci. Meštani su fantastični, vrlo otvoreni, komunikativni, prisni, spontani i zaista je bilo zadovoljstvo sarađivati sa njima. Sve što smo tražili smo dobili, a često i više od toga“, priča Miloš Vučković, srpski producent.

„Ovo je ponos za naše selo i svi ga podržavamo u tome. Uveče je svako veče puno i sve komentarišemo oko filma kako to izgleda. Super je atmosfera u selu“, kaže Milorad Marković, iz Rujišnika.

Nakon poslednje klape, naredne nedelje, sledi montaža filma koji će dogodine, premijeru imati na nekom od evropskih, potom srpskih festivala, a konačni sud o Vampiru daće bioskopska publika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи