Digitalna restauracija spasla film „Majstori, majstori“

„Majstori, majstori“ zasijali su sinoć na Tašmajdanu na premijeri kultnog srpskog klasika - sedamnaestog digitalno restauriranog filma u okviru projekta VIP Kinoteka. U godini u kojoj film Gorana Markovića proslavlja 40 godina od premijere i dalje je mnogo onih koji znaju i rado koriste replike iz ovog kultnog ostvarenja.

Tragikomična priča o odlasku u penziju čistačice u luksuznoj socijalističkoj osnovnoj školi, njen svečani ispraćaj i tužba profesorke engleskog protiv kolege, otkrivaju zamršene odnose u kolektivu.

Majstori, majstori snimljeni su 1980. godine bez budžeta, na samo jednoj lokaciji, a svi članovi ekipe uključujući zvezdanu glumačku postavu radili su bez honorara.

Ne zbog novca, već zbog malog broja replika, negodovale su Olivera Marković i Mira Banjac, pa su pribegle improvizaciji.

„Mi smo napravile jedan veliki dijalog. Gospodin reditelj ćuti, sluša. Kad je video kud to ide rekao je – 'Hvala moje dame, ali to u nekom drugom filmu'“, seća se Mira Banjac.

Snimljen na 16-milimetarskoj traci, kultni film je nakon četiri decenije, bio pred propadanjem.

„Zahvaljujući ovoj značajnoj akciji koju Kinoteka sprovodi sa VIP-om, da se rekonstruišu filmovi, to je jedan gest civilizacijski, da nešto što je osuđeno na nestanak nakako produži život. Majstori, majstori su spaseni ovim“, istakao je reditelj filma Goran Marković.

„Na svu sreću tih filmova ima još. Ja sam siguran da ćemo još dosta godina nastaviti taj projekat kada ćemo doći do broja od 100. Onda ćemo videti kako dalje, ali do toga ima još dosta“, objašnjava Dejan Turk, generalni direktor kompanije „VIP mobajl“.

„Nakon dve onlajn premijere restauriranih filmova koje su se desile tokom korona krize, ovo je prva uživo VIP Kinoteka projekcija, još nakon januara kada smo publici predstavili film Tragedija službenice PTT Dušana Makavejeva“, naglasio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Zahvaljujući neprolaznom kvalitetu glume, scenarija, režije i osveženom digitalnom izdanju, Majstori, majstori su delo o kome će se pričati i u budućem vremenu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 26. sep 2020, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

Škola

Divan film.Radim u školi i svaki put prepoznam nešto od duha koji se u školi nije promenio.