Nakon 100 godina „Hotel Balkan“ otvorio je svoja vrata

Hotel „Balkan“ je radio do četiri ujutro. Možda ne baš slučajno, s obzirom da je imao četiri sobe, isto toliko kreveta, ali i restoran i dobru kuhinju...

Priča nas vraća vek unazad, kada se u strogom centru Banjaluke uzdizao hotel „Balkan“, u vlasništvu Srpske crkvene opštine. Ova „uglovka“ je svojim fasadama grlila Gospodsku ulicu i Carski drum, a izgledom i konstrukcijom predstavljala arhitektonski akcenat u tom delu grada.

Od 1930. godine, kada je zajedno sa zgradom Bogoslovije i kućom apotekara Roberta Bramera srušen radi izgradnje Banske palate, ovaj hotel je do danas živeo kroz stare fotografije i razglednice, podsećanja na istoriju Vrbaske banovine i zapise hroničara.

Sada, na svojevsrtan način, ponovo je otvorio svoja vrata, i to zahvaljujući filmskim znalcima koje je okupila „Bosonoga produkcija" iz Banjaluke, i koji su kroz serijsko ostvarenje Hotel Balkan dašak prošlosti preselili u savremeno doba.

„Kroz priču o vlasnicima hotela Balkan, njihovim porodičnim odnosima, generacijskom jazu, borbi za nasljedstvo, grijesima i tajnama koji ih okružuju, donosimo i djelić istorije Banjaluke, jer je to staro hotelsko zdanje, na neki način, poslužilo kao inspiracija. Uz to, za potrebe snimanja ove serije radili smo istorijska istraživanja i u više navrata koristili podatke do kojih smo došli te sva ta znanja nastojali uklopiti u za nas jednu potpuno novu, ali samo naizgled laku formu“, ističe Saša Hajduković, reditelj druge ekipe serije.

Zato i ne čudi da je u fokusu radnje porodični biznis ugledne banjalučke porodice Kuruzović, kako se prezivao upravnik jedne gostionice iz istog perioda, koja je takođe bila vlasništvo Srpske crkvene opštine. Ipak, većina onoga što ovih dana pratimo u ovoj telenoveli, snimanoj u Blaškom, nadomak Banjaluke, smešteno je u sadašnjost i sliči pričama mnogih porodica, po onoj Tolstojevoj - „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.“

Sve tajne Kuruzovića biće razotkrivene u telenoveli Hotel Balkan koju pratimo svakog radnog dana od 20 časova na Prvom programu RTS-a.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">